Lazar Ristovski, gost LIFFE-a, o filmu “Kralj Petar Prvi” – srpskom kandidatu za Oskara

U okviru Leskovačkog internacionalnog Festivala filmske režije održana je konferencija za medije na kojoj su o filnu “Kralj Petar Prvi” govori Petar Ristovski, režiser i Lazar Ristovski, legendarni glumac i glavni “krivac” zbog koga je ovo veliko filmsko delo stiglo do stotina hiljada gledalaca.

Nedavno je saopšteno da je upravo film “Kralj Petar Prvi” srpski kandidat za Oskara što je priči o ovom filmskom spektaklu dalo dodatnu aktuelnost za razgovor sa brojnim novinarima koji prate festival LIFFE.

– Ovo je već treći put da se naš film prikazuje u Leskovcu i mislim da je publiku ova priča dotakla i da su prepoznali dekonstrukciju stih mitskih ličnosti kojima smo se bavili“ kaže Petar Ristovski. „Mi smo odlučili kao autori da je najbolji način da te istorijske junake približimo publici upravo da ih pokažemo kao ljude od krvi i mesa, sa svojim unutrašnjim previranjima i unutrašnjim problemima koje su imali  tokom velikih istorijskih događaja. Mislim da smo doneli iskrenu emociju pred publiku, a uz elemente filmskog spektakla dodatna vrednost filma je i posebna emocija koja izlazi iz tih junaka. To pokazuju i reakcije publike, jer mi se dogodilo da mi čovek nakon projekcije kaže „smejem se, a plače mi se, a plačem, a smejem se“… Tako su i pomešana osećanja u filmu i to je ono što smo i hteli da uradimo, da svako ko se makar malo oseća pripadnikom našeg naroda ne može ostati ravnodušan dok gleda ovaj film. Publika postaje svesna napora koji smo uložili da napravimo film ovakvim kakav jeste, a to je film pun emocije, ponosa i pozitivne patetike od koje nismo bežali. Mislim da smo time našu umetničku i ljudsku misiju opravdali ovim filmom – rekao je Lzara Ristovski koji u filmu glumi Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Lazar Ristovski je istakao da ne očekuje ništa spektakularno od dodele Oskara jer je za neka veća dostignuća potrebna izuzetno jaka reklamna kampanja, za šta ovoga puta nije bilo sredstava.

Check Also

U četvrtak bez struje “pola” Leskovca

Elektrodistribucija Leskovac najavila je za četvrtak nastavak radova na elektro mreži. “Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *