hotel bell

Kupce mleka ovih dana zatekla nestašica ovog napitka na rafovima: Negde ga ima, a negde ipak ne!

Foto: arhiva dnevnik juga

Kupce mleka ovih dana zatekla je nestašica na rafovima, a cene su dostigle i 180 dinara. Kao razlozi navedeni su smanjena proizvodnja i povećna tražnja za pasterizovanim i dugotrajnim mlekom.

– Činjenica je da životinje u letnjem periodu proizvode manje mleka, jer su visoke temperature, a mi ih ne forsiramo da proizvode toliko mleka, jer je smanjena potrošnja, ljudi su na odmorima. Međutim, to su mizerne oscilacije koje nisu vredne pomena. Ova agonija bi se još razvlačila, da nismo imali katastrofalnu sušnu godinu – kaže za eKapiju predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Primarni proizvođači upozoravaju da problem traje već šest godina, ali da za njihove vapaje nema sluha.

– “Ciga taman nauči konja da ne jede, a on crkne”. To je situacija u kojoj se nalazimo. Ko će i da li će platiti oživljavanje, ja ne znam. Sirovo mleko se 2015. godine plaćalo 42 dinara, a 2021. 36 dinara. U ovom momentu da mi prerađivači plate 72 dinara jednu litru mleka, ja narednih pet godina ne bih mogla da izađem iz bankrota, a do te cene nisam ni blizu, ni u snovima – kaže naša sagovornica.

Dodaje da mleka trenutno nema i zbog toga jer je “skupo da se uvozi mleko u prahu i da se razmućuje”. Ističe i da se mleko u Srbiji plaća manje od 40 evrocenti, a u Evropskoj uniji 65 evrocenti.

– Prerađivači neće da plaćaju, država neće da uredi sve odnose koje bi trebalo, a tu imate i neuređene odnose između trgovinskih lanaca i prerađivača. Najviše zarađuje onaj koji najmanje radi – upozorava Bugarski.

Izvor: eKapija

Check Also

Izađi mi na teglu i ove godine u Brestovcu

I ove godine Brestovac je domacin nacionalnog karavana ,, Izadji mi na teglu”u subotu 30.septembra. …

Оставите одговор