Početna / DRUŠTVO / Korona će ostaviti velike posledice na turizam u Srbiji, posebno na ugostitelje u gradovima van velikih turustikih centara

Korona će ostaviti velike posledice na turizam u Srbiji, posebno na ugostitelje u gradovima van velikih turustikih centara

Jedna od oblasti na koju korona ostavlja najveće posledice, svakako je turizam. U nemogućnosti da godišnji odmor provedu u inostranstvu, domaći turisti opredelili su se za neku od destinacija u Srbiji. To je, samo donekle, ublažilo krizu u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U junu 2020. godine, u odnosu na isti mesec prošle, dolasci turista u Srbiju opali su za 52,5, a broj noćenja za 43,3 procenta. Domaći turisti , u istom periodu, koristili su usluge noćenja za 17,2 posto, a stranci za čak 84,8 odsto manje nego lane.

Južna i istočna Srbija, bar prema statistici, manje su atraktivne, kako za domaće , tako i za strane goste. Kulturno-istorijske  lepote ovog dela zemlje, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, obišlo je 43.329 turista, medju kojima je 39.487-oro domaćih, a 8.234-oro stranaca.  Ostvareno je 156.545 noćenja, ali se za boravak duži od 24 sata, odlučilo tek nešto više od 6 hiljada stranih gostiju.

Banje i planine najčešće su birane destinacije u prošlom  mesecu. Na spisku koji je objavila referentna ustanova, iz Jablaničkog okruga je samo Sijarinska Banja. Nju je u junu posetilo 955 turista, ali svega troje nije bilo iz Srbije. Prosečno je svaki u ovom lečilištu proveo 7,4 noći.

Virus korona zatvorio je granice, ali jeu junu u našu zemlju turistički stiglo 24.440 stranaca iz 48 različitih država, uglavnom evropskih. Najviše ih je iz Bosne i Hercegovine 4.583, Nemačke 2.290 i Hrvatske 1.676, dok se sa dalekih destinacija beleži dolazak tek po kojeg turiste.

S.Ć.

Pogledaj takodje

SPS: Branko Ružić ministar prosvete i potpredsednik Vlade, Novica Tončev ministar bez portfelja

Socijalistička partija Srbije saopštila je imena novih ministara iz redova ove partije. -„Izražavamo svoje zadovoljstvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *