hotel bell

Komemoracija Ivanu Mitiću – Bizonu u Skupštini grada

U Skupštini grada Leskovca danas je održana komemoracija prerano preminulom Ivanu Mitiću – Bizonu.

Legendarni košarkaš i trener preminuo je juče u 57. godini života posle duže i teške bolesti.

U prisustvu rodbine, čelnih ljudi Košarkaškog kluba Zdravlje, prijatelja i poštovalaca, od Ivana Mitića Bizona se oprostio njegov saigrač Slobodan Mitić – Žuća.

-Kakav je tor atnik bio, kakav je to borac na terenu a kasnije i trener bio, najbolje ilustruje upravo nadimak po kojem je bio poznat širom Jugoslavije. Lako je zaključiti da je otišao iz naših iz košarke koju je voleo više od svega, posle velike borbe sa bolešću, pritisnut pratećim problemima, izgubio je poslednju bitku, rpedao se u poslednjoj životnoj utakmici. Prerano ostavlja grad koji je voleo i koji mu je nesebično uzuzvraćao, prerano je napustio prijatelje, drugare, košarku ali i porodicu. Bio je jedan od najomiljenijih sportskih likova u napem gradu, jedan od najpopularnijih i najpriznatijih sportista koje je Leskovac ikada imao. Bio je jedan od najboljih košarkaških centara i ne samo u leskovačkoj, več i srpskoj košarci. Cenili su ga us vim dvoranama i salama gde je igralo njegovo Zdravlje. Njegova borbenost, nepodeivost, fajterski duh ali i priznati majstorstvo i sjajan šut, poštovali su i najveći stručnjaci u ondašnjoj Jugoslaviji – rekao je Slobodan Mitić.

Sećanje na košarkašku i sportsku legendu grada ne bledi.

–Visinomali najpre talentom, skrenuo je pažnju stručnjaka još kao kadet, sa omladinskim sastavom Zdravlja stigao do finalnog turnira prvenstva države u Šibeniku. Dobio je baš tada ponude vodećih klubova u zemlji ali je njegova ljubav prema gradu, klubu, firmi u kojoj je i radio, drugarima iz kraja, bila presudna da te ponude energično odbije. Kao što je kao igrač nosio ekipu Zdravlja do najviših plasmana, tako je kao trener i član stručnog štaba Zdravlaj uveo matični klub u Prvu ligu Jugoslavije. Radeći predano stvorio je temelje ekipe koja je desetak godina bila ravnopravni takmac i najbolji klubovima iz srpske prestonice – podsetio je popularni Žuća,

Veliki broj mladih košarkaša koje je izveo na životni i sportski put njegova su najbolja zaostavština.

-Osnivač je poznate leskovačke škole Bizon basket. Sa svojim kadetima igrao je za titulu prvaka SR Jugislavije, stvorio nekoliko reprezentativaca u mlađem uzrastu i dao našim najboljim klubovima nekoliko standardnih igrača. Ivan Mitć je rođen 1962. godine i u tako kratkom periodu od 56 godina života stvorio je takve košarkaške vrednosti koje će genarcije posle njega morati da poštuju. Odlazi ali za sobom ostavlja rezultate po kojima će ga sportska javnost, a posebno Leskovčani, večno pamtiti – zaključio je Slobodan Mitić – Žuća na oproštaju od saigrača i trenera Ivana Mitića.

Telegrame saučešća pročitao je Veselin Marjanović, sekretar Regionalnog košarkaškog saveza Južne Srbije.

Check Also

Na svetu postoji preko 240 vrsta magnolije, a svaka je pravi ukras dvorišta ili parka

Biljka i čitav rod su dobili ime po francuskom botaničaru Pjeru Magnolu (1638-1715), a ova …

Оставите одговор