Ko u javnom sektoru ima pravo na povraćaj novca koji je odbijen po osnovu solidarnog poreza na zarade ?

Poreski obveznici, kojima je na zarade i druga primanja zaposlenih u javnom sektoru, obračunavan i odbijen takozvani solidarni porez, imaju pravo na povraćaj tih sredstava.

 

Zahtev treba podneti Poreskoj upravi, podsećaju u Ministarstvu finansija.

Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, odnosno takozvanom solidarnom porezu, primenjivao se od 1. januara do 31. oktobra 2o14. godine.

Obračunavan je na zarade i druga primanja iznad 6o hiljada dinara, isplaćene u jednom mesecu. Zaključkom Vlade Srbije, iz decembra 2015. godine, fizičkim licima je, omogućeno da podnesu zahtev za povraćaj sredstava.

Građani, kojima je Poreska uprava dostavila rešenje o obračunu solidarnog poreza, bez obzira na to kada im je poslato, a koje se odnosi na objedinjene zakasnele isplate u jednom mesecu, treba da podnesu zahtev za povraćaj i novac će im biti vraćen.

Zahtev se podnosi nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta, a Poreska uprava će u roku od 3o dana, od dana podnošenja izdati rešenje o povraćaju, a sredstva, biti vraćena u roku od 15 dana od dana donetog ili uručenog rešenja. Na sajtu Poreske uprave (www.purs.gov.rs), objavljeno je obaveštenje i propisani obrazac zahteva za povraćaj, koji se jednostavno mogu preuzeti.

Suzana Stojiljković

Check Also

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali su jutros na tradicionalnu ekskurziju koju u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *