Početna / DRUŠTVO / Klinikom na otvorenom obeležen Svetski dan srca

Klinikom na otvorenom obeležen Svetski dan srca

Klinikom na otvorenom danas je u Leskovačkom gradskom parku obeležen Svetski dan srca, uz učešće Udruženja kardiologa Srbije, Opšte bolnice Leskovac,  Doma zdravlja Leskovac, Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Crvenog krsta, osnovnih i srednjih škola Grada Leskovca, Doma kulture Roma, Udruženja penzionera.

U gradskom parku danas su govorili, dr Vanja Ilić, dr Aleksandra Nikolić direktor ZZJZ, dr Aleksandar Stanković iz OBL, predstavnici Doma zdravlja i Crvenog Krsta, kao i dr Ana Stojković, pomoćnica gradonačelnika Leskovca.

Dr Vanja Ilić ističe da su bolesti kardiovaskularnog sistema odgovorne za više od 50% smrtnih ishoda današnjice, što ove bolesti stavlja na prvo mesto u svetu.

„U Srbiji na sat šest osoba umire od kardiovaskularnih bolesti. Zato je prevencija jako važna, jer u tom slučaju se može preduprediti 80% kardiovaskularnih problema. Zbog toga je potrebno da se promene naše navike. Mora se ostaviti pušenje, alkohol, više vremena se posvetiti fizičkim aktivnostima, kontrolisati redovno nivo šećera i holesterola, unostiti pet puta dnevno voće i povrće u organizam, živeti sa osmehom, bez stresa – ističe Ilićeva.

„Svaki pojedinac može doprineti trendu smanjenja kardiovaskularnih bolesti učenjem o faktorima rizika i preuzimanjem aktivnosti koji su od vitalnog značaja za smanjenje rizika, kako sopstvenog, tako i svoje porodice – kazala je ovom prilikom pomoćnica gradonačelnika Ana Stojković.

Građani su tokom ove jednodnevne akcije  mogli da prekontrolišu krvni pritisak, šećer u krvi, težinu i indeks telesne mase.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Pogledaj takodje

KRAJ RASPUSTA: Školska godina počinje u ponedeljak 24. februara

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije donelo je odluku o tome da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *