Kako su sakupljači sekundarnih sirovina postali najaktivniji ekolozi Srbije

Ekološka nevladina organizacija ” Porečje” iz Vučja, nastavlja da pruža podršku sakupljačima sekundarnih sirovina na jugu Srbije, prepoznavši u ovoj kategoriji ne samo jednu od socijalno najugroženijih, nego i najkorisnijih u procesu očuvanja životne sredine

Projekat ”Čak i posle pandemije ostajemo uz sakupljače”, finansira se kroz program SWISS PRO, uz podršku Vlada Švajcarske i Srbije, a pokrenut je sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti sakupljača sekundarnih sirovina u radu i otklanjanja negativnih posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

– Podrška ovoj ciljnoj grupi, koja je ne samo socijalno ugrožena, već je, iako sakupljači sekundarnih sirovina toga uglavnom nisu svesni, prepoznata kao jedna od ekološki najaktivnijih, ogleda se kroz 53 paketa zaštitne opreme za članove dva udruženja iz Leskovca, koji su započeli proces legalizacije poslovanja, jer im je ova delatnost jedini izvor egzistencije. Kroz projekat smo obezbedili i jednu presu za baliranje sekundarnih sirovina, ističe koordinator, Zoran Živković.

Organizacija ”Porečje”, projekat realizuje na teritoriji grada Leskovca, u saradnji sa udruženjima sakupljača sekundarnih sirovina ”Jupi” i”Marko Crni” i njeni aktivisti ponosni su što su, uprkos pandemiji, našli način da pomognu ovoj kategoriji ljudi. Aktivnosti se, naglašava Živković, sprovode u skladu sa preporukama i merama propisanih aktuelnom Nacionalnom strategijom za socijalno uključivanje Roma, jer je njih najviše među sakupljačima.

– ”Porečju” su sakupljači sekundarnih sirovina u fokusu duže do jedne decenije i to iz dva razloga: prvo, radi se o marginalizovanoj i često nevidljivoj socijalnoj društvenoj grupi, koja, s druge strane prikupi oko 9o procenata svih količina izbačenih sirovina razliitih vrsta. U početku smo podržavali i osnaživali sve sakupljače, a nakon što je usvojena pomenuta Strategija, počeli smo da pratimo mere i preporuke tog dokumenta. U želji da njihovo poslovanje uvedemo u legalne tokove, podstičemo sakupljače na udruživanje i za njih organizujemo razne vrste obuka za pravilno rukovanje otpadom. Sačinili smo i svojevrsnu bazu podataka, a planovi su nam da iniciramo uvođenje ove kategorije u Lokalni akcioni plan za upravljanje otpadom, čime bi se stvorili uslovi za priznavanje njihovog statusa, kaže Zoran Živković.

Kroz razne projekte ”Porečje” je do sada obezbedilo i podelilo 110 tricikala, odnosno bicikala sa tovarnim sandukom, za prikupljanje sekundarnih sirovina i 6 presa za baliranje. Osnovana su 3 udruženja sakupljača na jugu Srbije, pokrenut je postupak legalizacije delatnosti sakupljanja sekundarnih sirovina u 8 lokalnih samouprava na jugu Srbije, u edukaciju je uključeno 220 sakupljača, a u više navrata, obezbeđivani su zaštitna oprema i rezervni delovi za tricikle.

Check Also

Dvojica Leskovčana vozila pod dejstvom droge, jedan u alkoholisanom stanju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu zadržali su dvojicu vozača koji su vozili pod dejstvom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *