hotel bell

Kako pronaći motivaciju i inspiraciju za odlazak u teretanu?

Poznat vam je osećaj – puni elana započinjete svoje fitnes planove i nakon nekoliko nedelja (ili čak dana), gubite motivaciju i volju za odlazak u teretanu.

Sve se odvija naizgled bezazleno, jedan preskočen trening nije ništa strašno, zar ne?

Međutim, jedan po jedan trening, nađete se u situaciji da vam je mesečna članarina istekla, i to neiskorišćena. Sasvim je izvesno da želite da izbegnete ovaj scenario i da umesto toga održite konstantnu motivaciju za vežbanje. Kako da pronađete inspiraciju za fizičku aktivnost u svakom danu?

Čak i u onim prilikama kada je organizacija problematična i nemate dovoljno vremena za odlazak u teretanu, vežbati sa trenerom možete i online. Dakle, vaša glavna misija treba da bude da zadržite motivaciju za treninge na visokom nivou. Predlažemo nekoliko korisnih saveta kako da to postignete i nastavite da radite na svojim fitnes ciljevima. Pročitajte.

Planirajte odlazak u teretanu u „mirno vreme“

Nije lako održati motivaciju za odlazak u teretanu u vreme kad vaši prijatelji izlaze u grad ili se na TV-u emituje omiljena emisija ili serija. Prema tome, pokušajte da ne planirate treninge u večernjim satima, odnosno u trenucima kad se dešavaju druge – zabavnije – stvari. Ukoliko imate priliku da radite nešto zabavnije, velika je verovatnoća da ćete trening preskočiti. Motivacija opada, a sa njom i početni entuzijazam.

Pametno je, primera radi, da organizujete svoj dan tako da vežbanje bude ujutro, pre odlaska na posao. Ustanite ranije, trenirajte i energično započnite svoj dan! Posle izvesnog vremena osetiće koliko su vam ove jutarnje posete teretani značajne i kako vam unapređuju život. Ako vežbate kod kuće, sa instruktorom napravite plan i raspored treninga kog ćete se dosledno držati.

Detalji koji znače – oprema i odeća za teretanu

Verovatno deluje banalno, ali jednostavno oblačenje majice, duksa i helanki za jogu je jedan od onih prelomnih trenutaka kada podižete motivaciju za odlazak na vežbanje. Kada se spremimo za teretanu, na izvestan način „prevarimo“ mozak, odnosno šaljemo naredbu da tako obučeni definitivno treba da izađemo i uputimo se na trening. Puna oprema za vežbanje i ranac na leđima podstiču ambiciju da se ciljani zadatak završi.

Pronađite „partnera za teretanu“

Mnogo je lakše da se motivišete za teretanu kada trenirate sa nekim. U danima kad vam baš i nije do podizanja tegova, čučnjeva i trčanja na traci biće dovoljan samo poziv vašeg druga/drugarice i krenućete na trening. Ne želite da budete onaj koji izneverava, zar ne?

Pored toga što bodrite jedan drugog, održavanje forme za drugom čini i samo vežbanje mnogo zabavnijim. Možete se izazivati, podsticati na veći broj ponavljanja ili istrčavanje jednog kilometra više – u svakom slučaju, volja za odlaskom u teretanu biće jača no kada idete sami.

Nagradite sebe

Dogovorite se sa sobom da ćete, ako idete u teretanu na određeno vreme, na primer dva puta nedeljno dva meseca, dobiti nagradu. Nagradu možete povezati i sa postizanjem određenog cilja, kao što je konkretno gubljenje kilograma ili povećanje mišićne mase.

Sklopite dogovor (najbolje je da zapišete u dnevnik ili planer) šta treba da uradite i kako ćete se  nagraditi za postignuće. Primera radi, ako već neko vreme želite da kupite smart sat, to može biti adekvatna nagrada za polugodišnji odlazak u teretanu ili izgubljenih 10 kilograma.

Podrazumeva se da nema „varanja“. Budite dosledni i strogi prema sebi – ako ne ispunite svoje obećanje, nagradu izostavite! Uvek se možete ponovo dogovoriti sa sobom i ipak doći do svog cilja.

Slušajte muziku dok vežbate

Telefon ili muzički plejer u džep, slušalice i krenite! Vreme leti ako slušate svoju omiljenu muziku dok vežbate ili podkast koji vam je zaista zanimljiv. Nekim ljudima je teška pomisao i na sam izlazak iz kuće i put koji treba da pređu do teretane. Sa slušalicama u ušima ipak možete „prekratiti“ put. Pripremite listu motivišućih pesama, neka budu ritmične i da vas pokreću. Ovo će naročito biti delotovorno ako ujutro idete na trening – jer će vas i razbuditi.

Pratite svoj napredak

Verovatno da nema veće motivacije, a priznajmo ni inspiracije, od sopstvenog napretka. Mnogo više elana imamo za vežbanje kada primetimo da se naše telo oblikuje onako kako želimo. Gubitak kilograma, jačanje mišića ili jednostavno lepša figura – sve su ovo pokazatelji da fizička aktivnost vredi i da treba tako da nastavite. Zbog toga je veoma važno da od samog početka pratite svoj napredak.

Pre nego što krenete u teretanu i posvetite se radu sa stručnim trenerom, obavezno stanite na vagu i napravite sva potrebna merenja obima. Fotografišite svoje telo svakog meseca i uverite se u svaku pozitivnu promenu.

Vodite dnevnik navika, pored vežbanja pratite koliko vode na dnevnom nivou unosite, da li imate redovne i zdrave obroke. Ako se desi da u nekom trenutku posustanete i poželite da preskočite trening, vaša dotadašnja postignuća će poslužiti kao pravi vetar u leđa i nastavićete ka svom cilju.

Budite realni

Za održavanje motivacije ključna su realna očekivanja. Ne možete se nadati tome da ćete videti rezultate čim počnete da vežbate. Potrebno je nekoliko nedelja ili meseci da primetite da se vaše telo promenilo usled redovnog vežbanja i rada u teretani. Ne dozvolite da vas to obeshrabri, jer na kraju krajeva, upornost se zaista isplati, pogotovo kad radite sa profesionalnim instruktorom i „gađate“ svoje slabe tačke.

Imajte jasnu viziju

Vizuelizacija je atletsko sredstvo koje se koristi decenijama unazad. Samo zatvorite oči i zamislite kako bi izgledalo vaše telo ako postignete zacrtani cilj. Vaša idealna figura može da bude odlična inspriacija, a željeni izgled će vas motivisati da završite vežbu, trening ili se jednostavno fizički i psihički pripremite za zadatak koji je pred vama.

Svaki put kada se nađete u iskušenju da preskočite trening ili idete ka teretani bez volje, iskoristite nekoliko minuta da se podsetite svoje vizije. Ukoliko vam se čini daleko i nedovoljno motivišuće, pokušajte da vizualizujete osećaj – kao da ste sa uspehom završili trening i puni energije se vraćate kući/idete na posao. Kada o svakom treningu razmišljate kao o stepenici bliže vašem cilju, velike su šanse da ćete taj korak i napraviti. Na kraju, setite se da svaki pad motivacije nije ništa drugo do prilika da se ponovo pokrenete i nastavite da vredno radite na oblikovanju svog tela i čuvanju svog zdravlja. Samo napred!

/PR/

Check Also

Promocija knjiga ,,SELO SAS JEDAN PADEŽ,, i ,,BATE ĆE SE ŽENI,, u četvrtak u Kulturnom centru

Leskovački kulturni centar organizuje u četvrtak 2. februara u 18 časova, promociju knjiga ,,SELO SAS …

Оставите одговор