Kako je Stefan Nemanja pripojio Dubočicu Srbiji i ugostio Barbarosu u Nišu: Srbi su jeli viljuškama, a nemački car i njegova pratnja -rukama

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Glubočicu, odnosno Dubočicu, je Stefan Nemanja dobio kao dar od Vizantijskog cara Manojla Prvog Komnina koji je, kako je zapisao Sveti Sava, bio ”zadivljen mudrosti tog junoše”. Veliki župan, utemeljitelj dinastije Nemanjića i Sveti Simeon Mirotočivi, pod kojim imenom je kanonizovan, umro je na današnji dan 1.200 godine

U ”Žitiju Svetog Simeona”, Sveti Sava piše: ”Vizantijski car Manojlo Prvi Komnin je, zadiviv se mudrosti ovoga junoše (Stefana Nemanje) odlikova go carskim dostojanstvom i različitim darovima. I odvojiv mu od svoje zemlje, dade mu zvanu Glubočicu, govoreći: tebi budi i potomstvu tvojemu po tebi u vekove, ni sa kim u zajednici, ni sa mnom, ni sa srodnicima mojim po meni”.

Susret Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose u Nišu

Nakon susreta sa nemačkim carem Fridrihom Barbarosom u Nišu 1189. godine, Stefan Nemanja je uspešno nastavio osvajanja, sve do Prizrena i Skoplja. Međutim, usled poraza u bici kod Morave 1190. godine, bio je prinuđen da vrati Vizantiji neke od oblasti koje je poslednje osvojio. Dubočica nije bila među njima.

Zgodno je pomenuti da su Stefan Nemanja i ”Crvenobradi” nemački kajzer u Nišu potpisali prvi međunarodni ugovor između dve države. Domaćin se potrudio da bogato ugosti vođu Drugog krstaškog rata, ali je zabeleženo da su na gozbama Nemanja i njegova svita jeli viljuškama, a Barbarosa i ljudi u njegovoj pratnji su meso komadali rukama.

Još u jednom dugom istorijskom periodu, Dubočica, odnosno Leskovac se vezuju za dinastiju Nemanjića, koja je Srbijom vladala više od dva veka.

Naime, prema nekim istraživanjima, Leskovac je 1308. godine, poveljom kralja Milutina bio poklonjen Hilandaru, postavši njegov metoh. Istorijska je činjenica da se u Povelji cara Dušana, iz 1348. godine, pominje veliko selo Leskovac na Veternici, sa zaseocima Vina, Miroševce, Grabovnica i Sušica, koje se, kao feudalni posed, daruje ovom svetogorskom manastiru, zadužbini Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Subvencije i podrška za Leskovačke poljoprivrednike: Berba višnje u punom jeku

U prelepom i urednom voćnjaku vrednog domaćina Momčila Dimitrijevića, danas je održan događaj posvećen poljoprivredi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *