Kako da utoplite dete tokom zime?

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Brižne mame su uvek u panici da će se dete zimi prehladiti. Prvo zato što, ako je još sasvim malo ne može da kaže da mu je hladno. Drugo – plaši ih činjenica na koju pedijatri često podsećaju, a to je da mališani brže gube telesnu toplotu nego odrasli. 

Uglavnom osnovno pravilo pri utopljavanju najmlađih pre izlaska iz kuće je da glava, ruke i stopala moraju da budu pokriveni i zaštićeni. Sve drugo se prilagođava prilikama i okruženju. 

Naravno nije isto obući najmlađe za sankanje i skijanje na planini, za šetnju po mrazu i vetru u gradu ili za povratak kući posle rekreacije ili plivanja. Posebno kada spoljna temperatura šeta između minusa i plusa. Zato nije ne odmet poneki savet kako da dete utoplite tokom zime. Krenimo redom.

Devojčice vole da same biraju svoju odeću

Uzrast presuđuje pa je bebama i mezimcima do druge godine mnogo lakše izabrati odeću. Biraju roditelji, bake i deke ili drugi darodavci. Kasnije to već nije slučaj. 

Pre svega zato što deca vole, posebno devojčice kada navrše četiri-pet godina, da same izaberu ono što će da obuku. Po ugledu na mamu ili stariju sestru. Tako se roditelji obično nađu pred zadatkom da ispune dva zahteva.

Pre svega da jakne za devojčice budu lepe, da se svide damicama koje ih nose kao i da budu ugodne za nošenje i zaštite od hladnoće. Zato oni koji smišljaju i proizvode garderobu za decu imaju pred sobom dosta zahteva koje bi trebalo da ispune.

Samo kvalitetan materijal za dečju odeću

Kada roditelji govore o dečjoj odeći oni očekuju kvalitetan i izdržljiv materijal jer mališani ne miruju. Potrče, skoče, povuku ih drugari za rukav ili kragnu, pa ne bi valjalo da kaputić ili jakna ubrzo budu iscepani ili puknu po šavovima. 

Opet s druge strane jakna ne bi trebalo da bude nalik na oklop, čvrsta, da sputava nestašnu devojčicu ili dečaka. Ponajmanje bi trebalo da bude kupljena samo zato što se maloj princezi ili princu svidela, da bi bila ispunjena želja deteta a roditelj u očima deteta bio dobar roditelj.

Osnovno je da dečja garderoba bude prilagođena vremenskim prilikama. Zato se u dečjem ormaru obično nađu tanja teksas jakna za prolećne dane kao i jesenja-zimska jakna i šuškavac za kišne dane. 

Prsluci i džemperi su korisni za promenljivo vreme

Džemperi i prsluci su vrlo korisni ako se zbog promenljivog vremena kombinuje nešto lakše ili po potrebi toplije jer ih dete skine i ponese u ruksaku. Bez obzira šta bi da nabave, neki roditelji će rado za svoje mezimce izabrati garderobu koju mogu da naruče i dobiju na kućnu adresu. 

Pogotovo ako već imaju izabrani brend i znaju odgovarajuću veličinu za svog mališana. Mada nema sumnje da je kupovina sa decom prilika za druženje sa njima. Kupovina i isprobavanje izabranog modela u prodavnici pruža mogućnost da se detetu kupi odeća po meri, bez naknadnih zamena. 

Šetnja po trgovinama i tržnim centrima može da se iskoristi i za malu nenametljivu poduku: šta je važno kada se nešto bira, šta bi sa čime moglo da se uklopi, kako se plaća. Ali i da se po završetku kupovine provod “začini” čajem i kolačem u obližnjoj igraonici.  

Štramplice za bebe, trenerka za veće dečake 

Utopljavanje dece zimi, naravno i oblačenje tokom svih sezona, svakako zavisi od meteorologa, tačnije njihovih podataka i – uzrasta deteta. Zato ih i proizvođaći dečje odeće dele po kategorijama kada kreiraju tunike, pantalone, suknjice, dukseve, jakne. Svakome prema uzrastu.

U prvoj grupi su bebe do prvog rođendana, potom slede dvogodišnjaci, zatim mališani od dve do četiri godine, onda oni od četiri do šest i svi ostali se “kao veliki” svrstavaju u uzrast “šest i više” – do 14 ili 16 godina. Trenerke kao univerzalnu odeću za vrtić, školu, šetnju i rekreiranje mogu da ponesu sva deca. 

Prvih meseci bebama su namenjeni bodići, štramplice, pamučni kompletići “sa stopalima”. Zimi su im dobrodošle i vunene hulahopke koje dopiru do ramenca i tu se kopčaju na driker. Preko svega toga se za zimsku šetnju obično oblači nepromočivi “skafander”

Previše utopljena beba se unervozi i plače

Bepci, ipak, nemaju čizme a neophodno je da im u nosiljci na maminim ramenima ili u olicima, od hladnoće budu zaštićena i stopala. Posebno ukoliko temperatura luduje ispod nule. 

S obzirom da kimatske promene poslednjih godina zime pretvaraju u proleća trebalo bi se pre svega rukovoditi onim što vidite kroz prozor. U protivnom previše utopljena beba može da se unervozi i plačem upropasti dobru nameru roditelja da se prošetaju i uživaju na svežem vazduhu. 

Umesto debelih kapa bebironu će prijati pamučna kapica, ali kao i sve drugo roditelji će upoznajući svoje dete i njegove potrebe posle kraćeg vremena sigurno uspešno uskladiti vremenske prilike i detetove potrebe. Oslobađajući se straha “da će se dete smrznuti”. 

Brižne mame i bake nisu uvek u pravu

Interesantno je da roditelji, pre svega brižne mame i bake, nastoje da decu do treće godine toplo obuku zimi jer tako treba. Možda je ovo momenat da se podsetimo da su psiholozi primetili nešto neobično. Da se deca, kada su kod kuće, i nađu se u prilici da se svlače, to čine da bi pokazali svoju nezavisnost

Mada se u tom najmlađem uzrastu, posle prvog rođendana odrasli najviše raduju kada deca skinu – pelene, a ne odeću. Ipak, nije na odmet da se podsetimo vrlo korisnog troslojnog oblačenja zimi. 

Iako se stalno govori o slojevitom oblačenju kao načinu da se oblačenje prilagodi vremenskim (ne)prilikama, ono troslojno za decu znači da se pre izlaska iz kuće ili polaska na sankanje ili skijanje toplo oblače ovim redom. 

Troslojna odeća i čizme štite od hladnoće

Prvo nose svoj uobičajeni pamučni veš i majcu. Preko ide nešto nalik na triko sa dugačkim nogavicama, postavljen, ili deblje helanke sa majcom. Na kraju, “treći” sloj, čuvar toplote, jesu termo pantalone i jakna. Ne zapostavimo šalove koji greju vrat i lice, ako duvaju hladni vetrovi.

Krznene kragne su lep ukras na modelima za devojčice, mada krzno vole i dečaci po obodu kapuljače. Kape i rukavice su “obavezni rekviziti” od jeseni do proleća i nešto što mališani često gube ili negde zaborave. Komotne čizme ili duboke cipele koje se ne klizaju se podrazumevaju, uz kvalitetne čarape. 

Čak najbolje vunene, one pletene, jer čuvaju toplotu nogu. I tako od glave stigosmo do pete i čizama koje, po onoj poslovici “glavu čuvaju”. Ipak, ukoliko se oznoje napolju odmah po ulasku u kuću decu bi trebalo presvući. I šta još pomenuti od saveta? Reklo bi se: dovoljno ih je, ne sumnjamo da će vam koristiti. Čitajte naš portal, informišite se i zabavite!

Check Also

Udruženje “Heroine” i humana Leskovčanka donirali televizor i posteljine leskovačkoj Opštoj bolnici

Udruženje “Heroine” iz Beograda, zajedno sa humanom leskovčankom čije je ime poznato redakciji, donirali su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *