hotel bell

Kada bi bilo uslova, građani bi sami razdvajali otpad

To je konkretno pokazao pilot projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, sproveden u 14 gradova i opština, u tri države

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima. Tako je postavljanje 1.400 reciklažnih zvona povećalo sakupljanje otpada od stakla za čak 90% u 14 pilot gradova i opština u Srbiji, BiH i Severnoj Makedoniji, koje su učestvovale u projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu.

Da je obezbeđivanje infrastrukture ključan korak, pokazalo je i istraživanje u kojem je gotovo 60% građana u tri zemlje potvrdilo da ne odvajaju otpad jer nemaju uslova za to, dok samo petina ističe da nema naviku da reciklira. Ono što bi ih dodatno motivisalo, pre svega jeste veća blizina kontejnera za prikupljanje različitih vrsta otpada, kao i uvođenje podsticaja za povraćaj ambalaže, nalazi su istraživanja predstavljenog na konferenciji „Zvono te zove – recikliraj staklo“.

Reciklažna zvona dobilo je sedam opština u Severnoj Makeodniji, četiri lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, i isto toliko opština i gradova u Srbiji. Tokom godinu dana od postavljanja zvona, u ovim gradovima i opštinama prikupljeno je gotovo 1.300 tona stakla. Zahvaljujući projektu, ove godine reciklažna zvona stigla su u još dva srpska grada.

U 600 kontejnera, instaliranih u našoj zemlji, prikupljeno je 590 tona staklene ambalaže, što je doprinelo da 60% manje stakla završi na deponijama, nego pre početka projekta.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Kanjon reke Vučjanke biće zaštićen kao spomenik prirode

Kanjon reke Vučjanke, biće zaštićeno područje, a zaštitu je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine. Kanjon …

Оставите одговор