Kad zvaničnih podataka na sajtu Covid19 nema, nastaju nedoumice kao u Medveđi gde je zabeležen smrtni slučaj osobe čije je prebivalište u Majdanpeku

Sajt Covid19 za koji je najavljeno da treba da pomogne informisanju javnosti, trenutno u delu koji interesuje ljude na jugu Srbije samo unosi dodatnu zabunu.

Epidemiolozi su potvrdili da su u opštini Medveđa potvrđena 2 slučaja Korona virusa. Prema informacijama portala Info centar Juga, reč je o osobama koje su boravile u dva sela u opštini Medveđa ali nemaju prebivalište na teritoriji Medveđe, odnosno nisu njeni stanovnici.

Jedna od te dve obolele osobe je preminula, ali je reč o čoveku sa prebivalištem van teritorije opštine Medveđa, tako da se u zvaničnoj evidenciji ovaj slučaj ne vodi kao smrtni slučaj iz opštine Medveđa.

Ovu informaciju potvrdio je danas na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije zamenik predsednika opštine Medveđa Goran Ivanović.

Na sajtu koji treba da posluži za informisanje o situaciji na teritoriji cele Srbije https://covid19.data.gov.rs/ u ovom trenutku su podaci od 7. aprila, a više nema ni ažurnih podataka o broju ljudi u izolaciji. Dr Predrag Kon je na konferencija za medije govorio o problemima oko testiranja koji se pre svega odnose na unošenje validnih podataka i dijagnoza. Na primeru Medveđe vidimo kako to izgleda: preminula je osoba koja je sa teritorije opštine Medveđa došla u Leskovac i dala uzorak na testiranje, i uračunata je kao potvrđen slučaj iz Medveđe i Jablaničkog okruga. Tragičan ishod i smrt ove osobe ipak je pokazala da je reč o osobi sa prebivalištem u Majdanpeku.

Statistika je statistika, ali je svaki izgubljen ljudski život veliki gubitak.

A to što sistem koji može da organizuje on-line nastavu za stotine hiljada učenika, rad na daljinu za nove stotine hiljada ljudi, elektronske dozvole i upise u škole vrtiće, na drugoj strani ne može da razvrsta podatke od interesa za javnost o 3.105 zaraženih i broju obolelih po opštinama i okruzima govori da pojedinci u tom sistemu ne razumeju da je interes javnosti da bude informisana. Jedini način da pobede lažne vesti jeste nedostatak validnih informacija.

Check Also

U četvrtak bez struje “pola” Leskovca

Elektrodistribucija Leskovac najavila je za četvrtak nastavak radova na elektro mreži. “Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *