Južnjački šarm ostavio utisak na norveškog kuvara Ejvina Falka

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Turistička organizacija Niš bila je domaćin poznatom norveškom kuvaru Ejvinu Falku u periodu od 8. do 10. maja 2019. godine koji je boravio u Nišu kako bi se upoznao sa srpskom kuhinjom.

Gospodin Ejvin Falk je 30 godina bio glavni kuvar Skandinavian Airlines-a, a danas radi na projektima vezanim za kulinarstvo i turizam, i kao ekspert za norvešku, italijansku i francusku kuhinju jedan je od glavnih konsultanata prilikom otvaranja novih restorana širom Norveške. Takođe je i jedan od najzaslužnijih za povećanje broja norveških turista u Italiji i Francuskoj, a ono što je posebno značajno za grad Niš je saradnja gospodina Falka sa jednim od najvećih norveških turoperatera VISTA, kome će po povratku u Norvešku, Falk predstaviti Srbiju i Niš.

Poslednjih godina srpsko kulinarstvo predstavlja veliki izazov za gospodina Falka, a posebnu zainteresovanost je izrazio za nišku gastronomiju. S tim u vezi, ovaj poznati norveški kuvar bio je gost Turističke organizacije Niš, uz pomoć i podršku našeg sugrađanina Branka Dimeskog, koji godinama živi i radi u Norveškoj, te je tokom 4 dana boravka u Nišu imao priliku da se upozna ne samo sa niškim specijalitetima, već i sa burnom prošlošću i bogatim kulturno – istorijskim nasleđem grada Niša.

Falk je u Nišu probao niški burek, malčanska vina, zanatsko pivo i tradicionalne specijalitete karakteristične za ovaj deo Srbije. Pozitivan utisak na Falka ostavila je kako niška kuhinja, tako i gostoprimstvo Nišlija i poseban južnjački šarm našeg stanovništva, kojim se naročito ponosimo.
Poseta gospodina Falka bila je višestruko značajna za Turističku organizaciju Niš i grad Niš. Dogovor koji je postignut sa Falkom podrazumeva da će grad Niš ubuduće biti deo turističke ponude pomenutog norveškog turoperatera VISTA, dok je postignuta i saradnja sa Ugostiteljsko – turističkom školom Niš čiji će đaci moći da odlaze na razmenu u Norvešku.

Gospodin Falk izrazio je veliko zadovoljstvo zbog svoje posete gradu Nišu i naglasio kako mu je jako stalo do norveško – srpskog prijateljstva koje datira još iz Drugog svetskog rata i do daljeg razvijanja prijateljskih odnosa i upoznavanja naše dve nacije. S tim u vezi, jedan od Falkovih partnera, gospodin Johanes Solberg, koji je u prošlosti posetio Srbiju i bio fasciniran njom, započeo je izgradnju etno sela i farme u norveškom gradu Mos te se nada da će najveći broj njegovih gostiju biti upravo iz Srbije. 

Prilikom boravka u Nišu, Falk je proglašen za počasnog člana udruženja Ugostiteljsko – turističkih poslenika grada Niša.

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *