Home / DRUŠTVO / Južnjački šarm ostavio utisak na norveškog kuvara Ejvina Falka
hotel bell

Južnjački šarm ostavio utisak na norveškog kuvara Ejvina Falka

Turistička organizacija Niš bila je domaćin poznatom norveškom kuvaru Ejvinu Falku u periodu od 8. do 10. maja 2019. godine koji je boravio u Nišu kako bi se upoznao sa srpskom kuhinjom.

Gospodin Ejvin Falk je 30 godina bio glavni kuvar Skandinavian Airlines-a, a danas radi na projektima vezanim za kulinarstvo i turizam, i kao ekspert za norvešku, italijansku i francusku kuhinju jedan je od glavnih konsultanata prilikom otvaranja novih restorana širom Norveške. Takođe je i jedan od najzaslužnijih za povećanje broja norveških turista u Italiji i Francuskoj, a ono što je posebno značajno za grad Niš je saradnja gospodina Falka sa jednim od najvećih norveških turoperatera VISTA, kome će po povratku u Norvešku, Falk predstaviti Srbiju i Niš.

Poslednjih godina srpsko kulinarstvo predstavlja veliki izazov za gospodina Falka, a posebnu zainteresovanost je izrazio za nišku gastronomiju. S tim u vezi, ovaj poznati norveški kuvar bio je gost Turističke organizacije Niš, uz pomoć i podršku našeg sugrađanina Branka Dimeskog, koji godinama živi i radi u Norveškoj, te je tokom 4 dana boravka u Nišu imao priliku da se upozna ne samo sa niškim specijalitetima, već i sa burnom prošlošću i bogatim kulturno – istorijskim nasleđem grada Niša.

Falk je u Nišu probao niški burek, malčanska vina, zanatsko pivo i tradicionalne specijalitete karakteristične za ovaj deo Srbije. Pozitivan utisak na Falka ostavila je kako niška kuhinja, tako i gostoprimstvo Nišlija i poseban južnjački šarm našeg stanovništva, kojim se naročito ponosimo.
Poseta gospodina Falka bila je višestruko značajna za Turističku organizaciju Niš i grad Niš. Dogovor koji je postignut sa Falkom podrazumeva da će grad Niš ubuduće biti deo turističke ponude pomenutog norveškog turoperatera VISTA, dok je postignuta i saradnja sa Ugostiteljsko – turističkom školom Niš čiji će đaci moći da odlaze na razmenu u Norvešku.

Gospodin Falk izrazio je veliko zadovoljstvo zbog svoje posete gradu Nišu i naglasio kako mu je jako stalo do norveško – srpskog prijateljstva koje datira još iz Drugog svetskog rata i do daljeg razvijanja prijateljskih odnosa i upoznavanja naše dve nacije. S tim u vezi, jedan od Falkovih partnera, gospodin Johanes Solberg, koji je u prošlosti posetio Srbiju i bio fasciniran njom, započeo je izgradnju etno sela i farme u norveškom gradu Mos te se nada da će najveći broj njegovih gostiju biti upravo iz Srbije. 

Prilikom boravka u Nišu, Falk je proglašen za počasnog člana udruženja Ugostiteljsko – turističkih poslenika grada Niša.

Check Also

Koji su vitamini potrebni vašem organizmu, saznajte od lekara online

Foto: pixabey  Leto nam donosi sunčane dana koje provodimo na otvorenom, zato uglavnom mislimo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *