hotel bell

”Južnjaci”, osim što dobro igraju, u reprezentaciju unose poseban duh: Selektor o mladim rukometašima iz Leskovca i Vranja

Đorđe Teodorović, selektor bronzane juniorske reprezentacije Srbije u rukometu i šef stručnog štaba ”Dubočice”, za Dnevnik juga govori o tek završenoj nedelji EHF-a i duelima sa Mađarskom, predstojećem Svetskom šampionatu i očekivanjima

Selektor Teodorović, u osvrtu na četvorogodišnji rad sa najboljim srpskim juniorima, najpre podseća na činjenicu da, u početku, uopšte nije bilo lako motivisati mlade rukometaše da se odazovu pozivu za nastup u reprezentaciji:

– Ono što nam je bio prvi zadatak jeste da ih motivišemo, da usvoje stav kako je čast igrati za svoju zemlju, ali je istovremeno trebalo praviti i rezultate, jer nema boljeg izvora inspiracije od pobeda i medalja na velikim takmičenjima. Imali smo sreće da upravo na njima ostvarimo vrhunske domete ili im budemo vrlo blizu. Posle toga, sve ide samo od sebe.

Priznaje da mu je veliko zadovoljstvo da radi sa mladim rukometašima sa juga Srbije:

– Uvek ih je bilo u juniorskoj selekciji i oni zaista daju poseban šarm reprezentaciji. Pored toga što su jako kvalitetni kao igrači, imaju neki poseban pristup druženju i prave odličnu armosferu. Stefan i Mateja Dodić iz Vranja, odnosno Uroš Simić iz Leskovca predstavljaju stub ekipe i zaduženi su za pozitivnu klimu, a to je za zajedništvo i timski duh od presudnog značaja.

Komentarišući nastup srpske selekcije na nedavno završenoj EHF nedelji u Mađarskoj, Teodorović kaže da nije zahvalno okupljati ekipu u januaru, odmah nakon praznika, kada igrači uglavnom odmaraju i nisu dovoljno spremni za dvoboje.

– U Mađarskoj je rukomet jedan od najprioritetnijih sportova. Ulažu mnogo u njegov razvoj i naša prioritetna ideja je bila da vidimo kako se to radi. Okupili smo se u bazi u Novom Bečeju, atmosfera je bila odlična, ali nismo bili kompletni, pa se, na pravi način, nismo mogli ni da suprotstavimo domaćinu. Bila je to prilika i da testiramo ”novajlije”, jer nas krajem juna očekuje Svetsko prvenstvo u Grčkoj i Nemačkoj.

Grupa u kojoj je Srbija, igraće u Atini, a Teodorović veruje da imamo velike šanse za plasman u drugu fazu takmičenja:

– Sa nama je, od ”jačih” reprezentacija Island, po treći put se namestilo. Prva utakmica je baš protiv ove selekcije, a svi znamo kakav rukomet igraju Skandinavci. Dve ekipe idu dalje, a ukrštaju sa grupom gde su Egipat i Grčka. Završnica prvenstva se igra u Nemačkoj i daćemo sve od sebe da stignemo što dalje. Naše ambicije su visoke i uvek ćemo da jurišamo na medalju.

Leskovac je, ističe selektor, primer kako se radi sa mlađim rukometnim selekcijama, jer par klubova okuplja oko 150 talentovanih dečaka. Dvojica se posebno ističu i kucaju na vrata juniorske reprezentacije:

– To su Dušan Denić i Ognjen Trajković. Oni su vrlo potencijalni i kvalitetni. Uskoro bi mogli da nastupe u seniorskom sastavu ”Dubočice”, a za Trajkovića su, kako čujem, interesovanje već pokazali i drugi klubovi. Ja, ipak, verujem da će oni još dugo igrati u Leskovcu, jer ima ekipu sa tradicijom, kojoj je mesto u samom vrhu srpskog rukometa.

Teodorović, za kraj razgovora, najavljuje da će juniorska selekcija Srbije, početkom marta, u okviru EHF nedelje, nekoliko dana boraviti u Leskovcu, gde će odigrati par kontrolnih utakmica sa ”Dubočicom”. U sastavu neće biti jedino Stefana Dodića, koji sa seniorima u to vreme igra kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa Norveškom.

Check Also

Nađin lik i poruka na muralu, a vozač-ubica na slobodi: Godina teška k’o planina

U subotu, 25. marta, navršila se godina od preseljenja 11-ogodišnje Nađe Tasić iz Šilova među …

Оставите одговор