hotel bell

JUBILARNI 15. KARNEVAL LESKOVAC: Prijem za predstavnike Federacije Evropskih karnevalskih gradova Srbije

Uoči najvažnije večeri Karnevala Leskovac 2021. gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je i predsednik FECC-a za Srbiju priredio je prijem za predstavnike ostalih karnevalskih gradova u sali Jablaničkog upravnog okruga.

Na sastanku pozitivna atmosfera u očekivanju centralne manifestacije – defilea blizu 30 karnevalskih grupa ulicama Leskovca.

– Grad Leskovac ima dugu karnevalsku tradiciju koju mi ovakvim okupljanjima nastojimo da očuvamo i ojačamo. S obzirom na to da prošle godine zbog situacije sa virusom korona nismo uspeli da organizujemo naše tradicionalne manifestacije, ove sezone Karneval održavamo u smanjenom kapacitetu, ali sa istim kvalitetom i bogatim programom. Kao vaš današnji domaćin, ali i predsednik Federacije Evropskih karnevalskih gradova Srbije težim konstantnom podizanju kvaliteta i promociji karnevalskog pokreta. Želim vam da se lepo provedete i uživate večeras u šarenilu boja glavne karnevalske povorke. JASU, JASU, JASU! – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Aleksandar Cicimov, potpredsednik borda FECC-a, se takođe obratio, čestitao petnaestogodišnji jubilej i pritom kazao:

– Prenosim vam pozdrave našeg predsednika Lars Algela koji se izvinjava jer zbog porodičnih obaveza nije danas prisutan, i prenosim njegovo obećanje da će sledeće godine biti na vašem Karnevalu. Za ovih 15 godina Leskovac je obnovio svoju tradiciju, ali je i ugradio jednu formulu koja je dala rezultate, utemeljio nekoliko fantastičnih karnevalskih grupa koje su stavile pečat ne samo na ovom Karnevalu, već svuda gde su nastupali, prepoznatljivi po svojim koreografijama. Da je Leskovac značajna karika u FEKK-u govori i podatak da je i prvi i drugi predsednik iz Leskovca, a to znači da ga svi u Srbiji podržavaju, a FECC Srbije je jedna od ozbiljnijih sekcija FECC-a u našoj velikoj familiji.

Obratio se i Aleksandar Vasojević, član borda FECC-a, i rekao:

– Leskovac je prepoznatljiv po maskama, a to pokazuje i činjenica da kako najmlađi, ali i najstariji Leskovčani vole Karvneval, to nam je dokazao sinoć i maskenbal za decu koja su sinoć svojeručno, zajedno sa roditeljima, pravili kostime koje smo gledali sinoć na njihovom defileu, a to znači da Leskovac voli Karneval, da Leskovačani uživaju u njemu i da mu daju jednu veliku podršku, a to je petnaestogodišnji ozbiljan rad i velika tradicija koja iza toga stoji, kao i podrška gradonačelnika Cvetanovića.

Vladan Kocić iz Rakovice poreklom iz Leskovca je pohvalio leskovački karneval istakavši da se on posebno ističe zbog ljudi koji su divni i gostoljubivi.

– To je jedna divna promocija karnevalizma, domaćinski pristup, i još jednom koristim priliku da se zahvalim svima u Leskovcu na čelu sa predsednikom koji nas uvek lepo dočeka a od ovog grada je napravio grad poleta i entuzijazma, grad napretka što je u našoj zemlji jako važno, posebno zato što se sada borimo sa korona virusom koji je uhvatio ceo svet.

Miroljub Radivojević iz Turističke organizacije Leskovac se zahvalio predstavnicima FECC-a ne prisustvu ali i gradu Leskovcu na pomoći i organizaciji.

– Želim svima vama da se lepo provedete uz tradicionalni karnevalski pozdrav JASU, JASU, JASU! – poručio je Radivojević.

Predstavnik FECC-a Crne Gore i zamenik predsenika opštine Tivat Goran Božović je takođe govorio na današnjem prijemu i rekao da se ne slaže sa konstatacijom da je 15 godina održavanja leskovačkog karnevala mali jubilej, već veoma značajan, u Srbiji, regionu i svetu.

– Uvek ćemo sa zadovoljstvom podržati Karneval Leskovac i truditi se da nikada ne prođe bez prisustva grupa iz Crne Gore. Nadamo se da će karnevali već sledeće godine biti organizovati u punom kapacitetu, a ne kao sada zbog pandemije. Želim Leskovcu puno uspeha i još mnogo proslava jubileja u budoćnosti – poručio je Goran Božović.

– Trudili smo se da napravimo dobar karnaval, žao mi je što neke karnavalske grupe nisu uspele da dođu zbog pandemije virusa korona. Želim prisutnima da se zahvalim na dolasku, želim vam lep provod i da ponesete što bolje utiske iz Leskovca – kazao je Nebojša Kocić, direktor Turističke organizacije Leskovac.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор