Još jednom, veliko hvala,HEROJI! Cveće i duboko poštovanje za one koji su u Nato agresiji dali živote za slobodu Srbije

Na Spomen česmu nastradalim leskovačkim borcima, stradalim u ratovima od 1990. do 1999. godine, položeni su venci, povodom obeležavanja 24 godine od početka Nato agresije na Srbiju

Još jedna tužna godišnjica i buđenje sećanja na taj 24. mart, pre gotovo četvrt veka, kada se 19 članica Nato-a ustremilo na malu Srbiju, sa namerom da je, sprovođenjem akcije ”Milosrdni anđeo”,(kakve li ironije), disciplinuje i dovede u red. Nije trebalo mnogo da se uverimo u njihovo anđeosko milosrđe. Najveću cenu platilo je oko 3.000 vojnika, oficira, policajaca, dobrovoljaca i civila, među kojima je nekoliko desetina dece.

– Bio je to brutalan, jeziv i užasan zločinački i neljudski napad na jednu malo zemlju. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, gotovo da nema grada koji se nije našao na meti. Nato je izvršio 2.300 udara. Osim ljudskih žrtava, u Srbiji su uništeni privredni objekti, škole, bolnice, spomenici kulture. Nekoliko desetina hiljada Leskovčana, našlo se u vojničkoj uniformi. Jedan deo njih položio je život na braniku otadžbine. Spomenik pred kojim stojimo, zahvalni sugrađani podigli su pre četiri godine. Rane su i dalje sveže zbog strašne tragedije i izgubljenih života. Hvala i slava herojima, rekao je na današnjem Komemorativnom skupu, član Gradskog veća, Andrija Atanacković.

U ime lokalne samouprave, venac je položio gradonačelnik Goran Cvetanović, a potom i delegacije Vojske Srbije, Organizacije boraca veterana ratova od 1991. do 1999. godine, Subnor-a.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, završeno je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dan ranije su u Kumanovu, predstavnici Vojske Srbije i Nato-a, potpisali Sporazum o povlačenju srpskih snaga sa Kosova i ulasku međunarodnih trupa.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *