hotel bell

Još jedan projekat grada Leskovca i Help-a namenjen ugroženim kategorijama

Projekat pod nazivom “Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“, finansira Vlada Švedske, preko Agencije “Sida“ i njime će biti pružena podrška malim biznisima, stručnoj i radnoj praksi odabranih korisnika

Saradnja grada Leskova i Help-a traje dugi niz godina i veoma je plodna, jer je putem različitih projekata, kroz doniranu opremu vrednu 1,2 miliona evra, podržano 376 malih biznisa.

– Današnjim potpisivanjem novog ugovora, nastavljamo da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo. Najnoviji projekat prednost daje socijalnoj kategoriji i fokusiran je na zapošljavanje lokalnog stanovništva, sa posebnim akcentom na grupe u povećanom riziku od socijalne isključenosti. Cilj projekta je da se smanji siromaštvo, doprinese socijalnoj inkluziji i ekonomski ojača ova kategorija, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

U Leskovcu će projekat biti sproveden u dve faze: prva počinje već danas i traje do juna naredne godine, u okviru koje će biti podržana najmanje 22 mala biznisa, a u drugoj- još 12 korisnika koji započinju ili proširuju sopstveni posao.

– Druga faza podrazumeva podršku za 14 lica kroz organizovanje plaćenih radnih praksi kod odabranih poslodavaca (u vredosti od 3.360 evra po polazniku), kao i zaposlenje 7 obučenih polaznika radnih praksi u periodu od najmanje 12 meseci uz bespovratnu pomoć poslodavcima u opremi, u prosečnoj vrednosti od 3.000 evra. Podrška uključuje i organizaciju motivacionih radionica, poslovnih i stručnih obuka prema potrebama korisnika, studijskih poseta na teritoriji Srbije, usluge poslovnog mentoringa, dodao je Cvetanović.

Sida-švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, projekat će finansirati sa bezmalo 100, a grad Leskovac sa 47,2 hiljade vera. Izbor potencijalnih korisnika će vršiti organizacija “Help“.

– Pozivam Leskovčane da učestvuju u projektu, a detaljnije informacije o uslovima i kriterijumima, potencijalni aplikanti će moći da čuju na prezentacijama, zakazanim za 12. i 21. oktobar u Centru za stručno usavršavanje. Kad kažemo grupe u povećanom riziku od isključenosti, najpre mislimo na žene, mlade, dugoročno nezaposlena lica, višečlane i porodice u ruralnim oblastima, kao i pripadnike manjinskih zajednica, čulo se u obraćanju direktora Help-ove kancelarije u Nišu, Vojkana Milovanovića.

Projekat “Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“, sprovodi se u 16 srpskih gradova, među kojima je i Leskovac.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор