Jeste li znali da jedna planina u Kanadi nosi ime proslavljenog srpskog vojskovođe, vojvode Radomira Putnika

Po vojvodi Radomiru Putniku nosi ime jedna od planina u Kanadi. Ponela ga je po završetku Prvog svetskog rata u čast velikom srpskom vojskovođi, a skoro sto godina kasnije, Ravnogorski pokret iz Kalgarija i Edmontona, u podnožju planine postavio je ploču na engleskom jeziku:

Planina Putnik nazvana je tako u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga Srbije i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika. Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništa, kako pripadnika vojske, tako i civila, tokom Velikog rata. Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi, protiv tri carevine, a u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva”.

Inače, vojvoda Radomir Putnik, proslavljeni vojskovođa u balkanskim i Prvom svetskom ratu, je preminuo u Nici, 17. maja 1917. godine. Tokom bogate vojničke karijere, dva puta je bio načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba vrhovne komande.

Posle Kumanovske bitne unapređen je u čin vojvode (feldmaršala), a u Bitoljskoj, pravilnim rasporedom snaga, Turcima je naneo ogromne gubitke. U nastavku Prvog balkanskog rata, komandovao je prodorom ka Jadranskom moru, koji se završio opsadom Skadra. Uprkos pobedi, taj grad je, nakon pritisaka velikih sila, pripao novoosnovanoj albanskoj državi.

U prvom Svetskom ratu, Putnik je bio načelnik štaba Vrhovne komande i predvodio srpsku vojsku tokom sve četiri neprijateljske ofanzive. Kada je počela poslednja, Putnik je već bio teško oboleo i nije imao mnogo udela u operativnim odlukama. Ipak, u veoma nepovoljnim okolnostima, uspeo je da organizuje povlačenje srpske vojske preko crnogorskih i albanskih planina, na albansko primorje.

Teško bolestan, Putnik je najpre iz Skadra prebačen na Krf, a potom u Nicu, gde je preminuo 17. maja 1917. god. Deceniju kasnije njegovi posmrtni ostaci su preneti u Kraljevinu SHS.

Pred smrt je, regent Aleksandar smenio sa načelničkog mesta onemoćalog i bolešću ispijenog vojvodu, a Putnik je za tu odluku saznao od blagajnika, koji mu je doneo platu. Smatrao je to velikim poniženjem i na samrti je govorio da će ga to boleti dok je živ.

Jedan od unuka Radomira Putnika bio je Milutin Ivković-Milutinac, lekar i poznati fudbaler beogradskih klubova ”Jugoslavija” i ”BASK” , reprezentativac, učesnik 9. i 11. Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u Montevieu.

Check Also

Saopštenje kabineta gradonačelnika u vezi zarada u kompaniji Jura

Kabinet gradonačelnika Leskovca reagovao je danas saopštenjem na pojedine tvrdnje o kompaniji Jura. Saopštenje prenosimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *