hotel bell

Javna rasprava o budžetu neophodna kako bi građani znali kako se troši njihov novac

Udruženje građana “I ja se pitam” iz Leskovca, obratilo se saopštenjem za javnost, jer smatra da je javnost često uskraćena za informacije o preraspodeli budžetskih sredstava.

Zbog velikog i opravdanog rizika od političko/partijske zloupotrebe budžeta od strane donosioca odluka, smatraju da je vrlo važno da se ovi procesi obavljaju transparentno i kroz učešće građana, kako bi se potrebe i problemi brže rešavali, i na taj način ubrzao razvoj i kreirao povoljniji ambijent u zajednicama.

Po njihovim analizama, jedan zaposleni građanin sa prosečnom neto platom godišnje kroz razne poreze i doprinose, uplati u budžet, republički, i budžet lokalne samouprave, između 3.000 i 4.000 evra. Zato smatraju da građani moraju da budu deo procesa odlučivanja o tome kako se troše resursi. 

“Jedan od najvećih rizika i problema je nespremnost stranaka na vlasti da pristupe ovakvom sistemu participacije, jer se to direktno kosi sa njihovim političko/partijskim i ličnim interesima, ali gledano dugoročno, uspostavljanje sistema gde građanin može direktno da utiče na odluke je od krucijalnog značaja za brži i kvalitetniji razvoj, i razvoj u skladu sa stvarnim potrebama i problemima građana. Istovremeno je to i politički interes svakoga ko je na vlasti – da uspostavi sistem koji služi građanima i na taj način gradi svoj autoritet kod istih”, ističe Bratislav Stamenković, član udruženja.

Stamenković ističe da je rasprava o budžetu grada, samo formalno javna i da se često dešava da se donešene odluke povlače.

Takođe je važno da bude rasprava o budžetu bude javna, jer često se provlače odluke, koje direktno štetno utiču na život građana i njihovo okruženje. Jedno od važnijih pitanja je i način dodeljivanja poslova, kao i nemogućnost da se dobiju informacije po kojim ponudama i cenama se neki radovi ili nabavke izvode, što stavlja pod sumnju ceo proces funkcionisanja vlasti kako na lokalnom, tako i na državnom nivou”, kaže Stamenković.

Udruženje građana „I ja se pitam“ je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja građanskog društva, demokratije, kulture življenja i vladavine prava i zalaže se pre svega za uspostavljanje principa odgovornosti u društveno političkom životu, podsticanje i promociju transparentnosti organa vlasti i političkih aktera, jačanje građanskog aktivizma, promociju vrednosti demokratskog društva i ljudskih prava. 

Check Also

Novi trener, nove ambicije: “Dubočica“ će biti u rangu najboljih rukometnih klubova u Srbiji

Izrazivši zadovoljstvo što će, kao šef struke “Dubočice“, sutra prvi put “nastupiti“ pred kvalitetnom leskovačkom …

Оставите одговор