Home / DRUŠTVO / Jablanički okrug: Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru
hotel bell

Jablanički okrug: Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru

Zavod za javno zdravlje Leskovac svakodnevno prati epidemiološku situaciju na području Jablaničkog okruga i grada Leskovca.

Po izveštajima koje dostavlja gradskom štabu za vanredne situacije i kriznom štabu primećeno je da se zaraza korone širi u porodičnim klasterima gde je registrovana 158 porodica, odnosno 115 porodica u Leskovcu sa više inficiranih članova.

Klinička slika se manifestuje od asimptomatski slučajeva sa lakšim simptomima do srednje teške forme bolesti obolevanje.

Tendencija rasta obolelih je i kod zaposlenih u nekim kompanijama,a to se dovodi u vezu sa importovanjem slučajeva iz porodice. Na prvom mestu je fabrika Jura sa 172 obolela, zatim Opšta bolnica Leskovac 116, Ustanova za odrasle i starije Leskovac sa 92 laboratorijski potvrđena slučajeva.

Ukupno je od početka epidemije na teritoriji okruga potvrđeno 2.325 slučajeva covid1 9 od toga iz Leskovca 1.662 slučajeva, iz Vlasotince 369 Lebana 139, sa teritorije opštine Medveđa 99, opštine Bojnik 49 i sa teritorije opštine Crna Trava 47.

Što se tiče pola od ove bolesti na teritoriji Jablaničkog okruga obolelo je 49,42% ženskog stanovništva i 59,58% muškog stanovništva. Prosečna starost obolelih je 48,13 godina u grupi radno aktivnog stanovništva.

Od početka epidemija pa do 22. novembra od korone su obolela 88 deteta a registrovana su 49 smrtna slučajeva na teritoriji Jablaničkog okruga.

Broj pregleda u kovid ambulanti u Leskovcu i u svim opštinama Jablaničkog okruga se i dalje povećava. Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru. Na širenje infekcije među stanovništvom utiče nepridržavanje mera, lične zaštite, držanja distance posebno u radnim organizacijama.

Iz ovog izveštaja koji je podnet Gradskom štabu za vanredne situacije u Leskovcu, zaključuje se da je situacija u Jablaničkom okrugu i u gradu Leskovcu nepovoljna sa tendencijom pogoršanja.

Check Also

Savet za razvoj grada Leskovca predložio jačanje aktivnosti u pripremi infrastrukture za domaće preduzetnike

razvoj grada Na 43. sednici Saveta za razvoj grada Leskovca, održanoj 25.11.2021. godine, razmatrana su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *