hotel bell

Jablanica opet na biološkom minimumu i tu se ništa ne može uraditi

Jablanica u kasno leto 2016. godine

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Jablanica, Toplica, Kolubara, Mlava,Lugomir i Stari Begej približili su se biološkom minimumu, a kod reka, nepovezanih na neku akumulaciju, se ništa ne može uraditi

Leto bez kiše, gotovo je isušilo korita pojedinih reka, među kojima je i Jablanica. Takva će situaciji biti do kraja avgusta, jer nema najava za ozbiljnije padavine. Biološki minimum znači da je količina kiseonika u rekama toliko mala i da se to može odraziti na živi svet u njima.

Kada je, međutim, reka povezana sa bilo kakvom hidroakumulacijom, kao što je slučaj sa Veternicom, ”najcrnji” scenario je isključen:

– Kada se dese ovako sušni periodi, kakav imamo sada, dotok vode je vrlo mali i nivo Akumulacije dnevno opadne i za desetak santimetara, ali raspolažemo ”rezervama” prikupljenim tokom sezone kiša. Njih koristimo za održavanje biološkog minimuma i ukoliko se za to ukaže potreba, može se intervenisati ispuštanjem vode u Veternicu. Moramo da vodimo računa o dve osnovne stvari: da održavamo nivo ”Barja” na što višem nivou, jer to garantuje kvalitet vode, a da istovremeno ne dozvolimo da reka presuši, ističe Novica Micković, rukovodilac održavanja akumulacije ”Barje”.

Retke pojave kratkotrajnih olujnih kiša, ne mogu mnogo da pomognu popravljanju vodnog bilansa, upozoravaju stručnjaci, uz konstataciju da na većini manjih reka, priroda mora sama da odradi posao. Nije to slučaj samo sa Srbijom, već isti problem imaju sve, pa i najrazvijenije zemlje sveta.

Zbog klimatskih promena, za koje je kriv čovek, leta će, kažu meteorolozi pojava sušnih leta će biti češća nego ranije, pa su u Srbiji rekordno niski vodostaji na rekama zabeleženi 2003., 2011. i 2012. godine.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *