Izložbom “TU MAČ” predstavljena granica između umetničkog i neumetničkog, onlajn i oflajn stvarnosti

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Čarna Nikolić, Una Laurenčić, Anastasija Kojić, Tamara Kostrevc i Tanja Marjanović, predstavile su sinoć svoje likovne radove leskovačkoj publici u holu kulturnog centra, na izložbi koju su nazvale “TU MAČ”.

Postavka donosi tumačenje pokreta, zvuka, boje i forme, a inspiracija su operska scena, muzika džez klubova, sport, atmosfera muzejskog prostora. 

Ovom izložbom se tumači i definiše granica između umetničkog i neumetničkog, onlajn i oflajn stvarnosti.

 “Više nego ikada izloženi smo brzini, površnosti, instant umetnosti, senzacionalizmu, nekulturi uključujući i onlajn stvarnost. Premalo je posvećeništva, usredsređivanja i uživanja u višeslojnim umetničkim tvorevinama. Koristeći fotografiju kao sredstvo promišljanja i komunikacijski medij u eri koju karakteriše i pluralizam naziva, umetnice su se bavile i pitanjem zašto nam je danas potreban i umetnik. Kroz svoje raznorodne poetike na njihovim fotografijama opredmećuju se „tu mač“ elementi umetničkog izraza i ukazuje se na višestrukost njihovog značenja. Veoma je važno naglasiti da fotografija kao moćno sredstvo izražavanja i dijaloga sa posmatračem nudi beskonačnu raznolikost percepcije, tumačenja i izvršenja. Stoga je fokus koncepta same izložbe i, pored ostalog, šta izložba umetničke fotografije može posmatraču da ponudi više od toga šta nude fotografije na koje svakodnevno nailazi na društvenim mrežama. Ova izložba ide u prilog tvrdnji da se bez izložbe ne može, uprkos pandemiji i uprkos nezavidnoj poziciji umetnosti i kulture u društvu – kazala je prilikom ptvaranja izložbe istoričarka Jelena Simić.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *