Početna / DRUŠTVO / IZLOŽBA U KASARNI „VOJVODA PETAR BOJOVIĆ“ Sećanje na ratne heroje Srbije
Reklama

IZLOŽBA U KASARNI „VOJVODA PETAR BOJOVIĆ“ Sećanje na ratne heroje Srbije

Reklama

Na Vidovdan, jedan od najznačajnijih datuma u celokupnoj srpskoj istoriji, u Kasarni “Vojvoda Petar Bojović“, otvorena je izložba posvećena stogodišnjici Topličkog ustanka i završetku Velikog rata, ali i uspomeni na poslednje ratne heroje Srbije,68  pripadnika 549. motorizovane brigade.

Ovaj dan, više nego bilo koji drugi, budi u nama potrebu da se podsetimo svih srpskih vojnih stradalnika od Kosovskog boja, do Nato agresije. A njih je toliko da ni mnogo sadržajnije postavke ne bi mogle da obuhvate uspomene na heroje koji su, vekovima unazad, polagali svoje živote za slobodu Srbije.

Danas se, kroz fotografije, zapise i priče, podsećamo junaka Topličkog ustanka i Velikog rata, ali ovom izložbom obeležavamo i dve decenije od stradanja 68 vojnika, rezervista, starešina i bolničara, pripadnika proslavljene 549.  motorizovane brigade u poslednjim sukobima na Kosovu, najavio je zamenik komandanta  kasarne “Vojvoda Petar Bojović“, pukovnik Siniša Nikolić:

– Od Vidovdana, do Sarajevskog atentata, Rezolucije informbiroa I NATO agresije. Nema sumnje da je Vidovdan naznačajniji datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda. O značaju Vidovdana, posebno nadahnuto je govorio Vladika Nikolaj, 1939. godine, u Londonu, povodom 55o. godišnjice od Kosovskog boja. On je tada istakao sve ono što je mala Srbija, učinila u toku pola milenijuma, u zaštiti Evrope od Turaka. Pred početak Drugog svetskog rata, tražio je od evropskih zemalja da pomognu Srbiji, koja je vekovima bila na braniku Starog kontinenta. Na Vidovdan je, praktično počeo i Prvi svetski rat, a od svih okupiranih država, samo je u Srbiji dignuta buna protiv osvajača. Naša je obaveza da pamtimo sve junake, koji su položili živote u odbrani otadžbine. Mi, pripadnici 3. Centra za obuku, nastavljamo tradiciju 549. motorizovane  brigade, koja se 1998. I 1999. godine nalazila u reonu Prizrena. Stradalo je njih 68-oro i mi ih nikada nećemo zaboraviti. Datumi poput današnjeg, prilika je i da im se još jednom zahvalimo za herojstvo i žrtvu.

Dragan Momčilović, predsednik Udruženja  dobrovoljaca u  ratovima od 1912. do 1918. Godine, jednog od priredjivača izložbe, naglašava da ona jeste posvećena Topličkom ustanku, ali, praktično i svim ratnim sukobima  u modernoj istoriji Srbije:

– Zahvaljujući razumevanju i podršci Ministarstava odbrane, odnosno rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, postavka je oživela i počela svoj put po gradovima južne Srbije. Posle Niša i Leskovca, selimo je u Surdulicu. Posetioci su zadovoljni  pre svega činjenicom da kroz nju mogu da nauče nove činjenice o Topličkom ustanku i Velikom ratu. Ono što je njena posebna karakteristika jeste deo posvećen ućešću žena u Topličkom ustanku. Te podatke sam nedavno prvi put čuo i hvala srpskim heroinama  od kojih su itekako zazirali neprijateljski vojnici.

Izložba u Kasarni “Vojvoda Petar Bojović“, otvorena je i za gradjanstvo do 12. jula, ali u 3. Centru ističu da očekuju, pre svega, organizovane posete. Njih svakako treba najaviti na broj telefona: 060/ o111-914, potpukovniku Goranu Bijuku.

S. Ć.

Pogledaj takodje

U Leskovcu i Vlasotincu 4 novoobolela, čekaju se rezultati 170 testova

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac stopa pozitivnosti u odnosu na broj testiranih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *