hotel bell

Izložba radova najstarijih Leskovčana: Kad se probudi davno potisnuta strast

Pod sloganom “Vratio sam se, živote“, Ustanova za odrasle i stare u Leskovcu, nizom aktivnosti obeležava mesec solidarnosti sa starima. Izložba likovnih, umetničnih i ručnih radova, deo je bogatog okrobarskog programa

U ustanovi i Klubu, organizovan je rad Likovne i kreativne sekcije, a izložba je prilika da se i šira javnost upozna sa aktivnošću koja zaokuplja pažnju i slobodno vreme, velikog broja korisnika.

Osim što se druže, naši najstariji sugrađani, rade na očuvanju postojećih potencijala i unapređenju grafo-motoričkih veština. Korona je ovu populaciju gotovo izolovala od spoljnog sveta, pa su u Ustanovi odlučili da se raspoloživo vreme koristi na radno-okupacionu aktivaciju, uz usavršavanje kreativnih i umetničkih potencijala korisnika, koji su osim zadovoljstva, imali osećaj korisnosti ovim angažovanjem.

Danas je u Klubu, izložen deo radova, akrilna boja na platnu, unikatan nakit i upotrebni predmeti izrađeni u tehnikama: dekupaž i slikanje zrnevljem i semenom.

Bosiljka Papaček vodi likovnu sekciju pri Klubu, u kojoj je 10 polaznica:

– Okupljamo se, družimo i stvaramo. To nam je je jedan predah od svakodnevnih poslova, a verujte da među članicama ima vrlo talentovanih. Evo, na primer, Violeta Ristić, koja “štancuje slike“. Pričala nam je da je planirala da studira slikarstvo, ali joj roditelji to nisu dozvolili. Otišla je u građevinu, a ljubav prema slikanju je ostala i sad se ponovo probudila.

Perica Đorđević iz Niša, korisnik, Ustanove za odrasle i starije, čitavog života je bio pevač, a kad je mikrofon “okačio o klin“, latio se četkice i špakle:

– Gotovo svo slobodno vreme koristim za slikanje, postalo mi je strast. Radim uglavnom uljanim i akrilnim bojama na platnu, ali i u jednoj retkoj tehnici: slikam talogom od kafe. U poslednje vreme posvetio sam se izradi ikona i to me potpuno zaokuplja. Pišem i poeziju, tako da sam kompletno u umetnosti. Vrlo mi je dobro u Ustanovi, svi se trude, od direktorke do vaspitača, da nam budu na usluzi i da uživamo i u trećem dobu.

Ideja je da se, tokom Novogodišnjih praznika, priredi i prodajna postavka, a prikupljena sredstva iskoriste za kupovinu materijala za nove radove.

Izložba je, u Klubu za odrasla i stara lica, otvorena narednih nedelju dana.

Check Also

I srpska šljivovica uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Odluku je, na svom 17.-tom zasedanju doneo Međuvladin komitet u Maroku “Društvene prakse i znanja …

Оставите одговор