Početna / DOGAĐAJI / Izlet do kanjona reke Vučjanke, jezera Barje i planine Kukavice u nedelju 21. jula
Dionis Restoran

Izlet do kanjona reke Vučjanke, jezera Barje i planine Kukavice u nedelju 21. jula

PK Železničar za svoje članove organizuje u nedelju 21. jula 2019.godine, odlazak na planinu Kukavicu, kanjon Vučjanke i jezera Barje.

Kanjon Vučjanke deo je doline reke Vučjanke, desne pritoke Veternice. Kanjon je usečen u severne padine planine Kukavice i nalazi se 18 km jugozapadno od Leskovca. Kanjon je dug 2 km, usečen između vrhova Kitka (988 m) i Samaric (619 m). Ulaz u kanjon nalazi se na oko 500 metara n.v., a izlaz je na oko 340 metra n.v. Na izlazu iz kanjona nalazi se hidroelektrana Vučje, druga po starosti u Srbiji, podignuta 1903. godine. Korito u kanjonu puno je „virova”, vodopada i slapova. „Virovi” privlače posebnu pažnju ljudi i zapravo predstavljaju kamene lonce ili kazane. Lonci u kanjonu poznati su pod nazivom Đokini virovi.

Jezero Barje je veštačko jezero u podnožju planine Kukavice, u blizini naselja Vučje, na 30 km uzvodno od Leskovca. Služi za vodosnabdevanje Leskovca. Dužine je oko 8km a dubine 25m. Priroda oko jezera je očuvana, a na jednoj od obala nalazi se planinsko selo Crcavac, gde je vreme stalo i koje ćemo obići na ovoj akciji.

*Polazak:
06:30 sa parkinga kod ulaza u Tvrđavu

*Prvi deo akcije:
-Od Niša preko Leskovca i Vučja dolazimo do kanjona reke Vučjanke i hidroelektrane.Zatim krećemo na uspon ( možda se vozimo jedan deo puta) na stenu Sokolovicu odakle se pruža najlepši pogled na ceo kanjon. Spust sa stene biće kanalom hidroelektrane koji je usečen u stene kanjona. Zatim sledi poseta hidroelektrani – drugoj po starosti u Srbiji. Šetnjom uzvodno uz kanjon do Đokinog vira završavamo prvi deo današnje akcije.

  • Drugi deo akcije:
    -Vozilom nastavljamo put do brane jezera Barje, odakle pešačimo 3 km do planinskog sela Crcavac, smeštenog na obroncima Kukavice, obilazimo selo i staru crkvicu i stižemo do etno domaćinstva „Crcavlend“. Ovde ćemo provesti ostatak dana kupajući se na jezeru jer se predviđa sunčan dan sa temperaturom od 32°.

Cena prevoza: 800 din.

Vođa : Nina Stanković 063/354229

Pogledaj takodje

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Leskovac peti u Srbiji i prvi na jugu po transparentnosti rada lokalne samouprave

Putem istraživanja „Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI“ sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *