Početna / GRADOVI / Leskovac / Izbori od A do Š – Da li građani Srbije glasaju slobodno ?

Izbori od A do Š – Da li građani Srbije glasaju slobodno ?

Ulične akcije „Izbori – od A do Š“ tokom koje aktivisti ove organizacije razgovaraju sa građanima i građankama organizovano je danas na platou ispred Robne kuće u Leskovcu.

U susret redovnim parlamentarnim izborima nameće se pregršt pitanja i javljaju brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima, smatraju u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

„Pitanje koje je, međutim, nama u fokusu jeste – da li građani Srbije glasaju slobodno?“ Marija Marinković, koordinatorka odnosa sa javnošću NKD. Mi želimo da građane na vreme informišemo o tome koje su sve izborne nepravilnosti, jer na proleće nas očekuju redovni izbori. Nepravilnosti se ne dešavaju samo tokom izbornog dana, nego i tokom kampanje, ali i pre početka zvanične kampanje. Dosadašnje iskustvo nam govori da građani smatraju da glasaju slobodno, ali i da znaju da ima pritisaka na birače, naročito na one koji rade u budžetskim i javnim institucijama, pa zbog posla ne mogu da glasaju po svojoj savesti. Od nepravilnosti najčešće se javlja funkcionerska kampanja, kad npr. lokalni funkcioneri zloupotrebljavaju resurse u cilju političke partije, kada lekari i tehničari iz Doma zdravlja idu po selima u vidu promocije partije i mere pritisak, šećer u krvi… Uočljiva je i neravnopravnost političkih aktera u medijima ili se javlja favorizovanje određene opcije.“

Pogledaj takodje

Gradonačelnik Cvetanović čestitao slavu Sveti Jovan

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović čestitao je danas krsnu slavu Sveti Jovan. -Svim sugrađanima koji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *