Početna / GRADOVI / Leskovac / Izbori od A do Š – Da li građani Srbije glasaju slobodno ?
hotel bell

Izbori od A do Š – Da li građani Srbije glasaju slobodno ?

Ulične akcije „Izbori – od A do Š“ tokom koje aktivisti ove organizacije razgovaraju sa građanima i građankama organizovano je danas na platou ispred Robne kuće u Leskovcu.

U susret redovnim parlamentarnim izborima nameće se pregršt pitanja i javljaju brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima, smatraju u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

„Pitanje koje je, međutim, nama u fokusu jeste – da li građani Srbije glasaju slobodno?“ Marija Marinković, koordinatorka odnosa sa javnošću NKD. Mi želimo da građane na vreme informišemo o tome koje su sve izborne nepravilnosti, jer na proleće nas očekuju redovni izbori. Nepravilnosti se ne dešavaju samo tokom izbornog dana, nego i tokom kampanje, ali i pre početka zvanične kampanje. Dosadašnje iskustvo nam govori da građani smatraju da glasaju slobodno, ali i da znaju da ima pritisaka na birače, naročito na one koji rade u budžetskim i javnim institucijama, pa zbog posla ne mogu da glasaju po svojoj savesti. Od nepravilnosti najčešće se javlja funkcionerska kampanja, kad npr. lokalni funkcioneri zloupotrebljavaju resurse u cilju političke partije, kada lekari i tehničari iz Doma zdravlja idu po selima u vidu promocije partije i mere pritisak, šećer u krvi… Uočljiva je i neravnopravnost političkih aktera u medijima ili se javlja favorizovanje određene opcije.“

Pogledaj takodje

Sutra isplata posebne novčane naknade za mesec mart

NSZ filijala Leskovac obaveštava svoje korisnike da će sutra krenuti sa isplatom posebne novčane naknade. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *