hotel bell

Izađi mi na teglu: Sutra u Leskovcu takmičenje u pripremi ajvara

Pod pokroviteljstvom grada Leskovca, Turistička organizacija grada Leskovca će u petak, 29. septembra 2023. godine biti lokalni partner i suorganizator u realizaciji projekta “Izađi mi na teglu”. Organizator manifestacije je asocijacija “Bašta mašta”, a cilj je promocija pripreme ajvara kao jednog od srpskih brendova.

Celokupan program manifestacije trajaće od 11:00 do 18:00 časova u etno kompleksu „Šop-Đokić“. U 11:00 časova je predviđeno zvanično otvaranje manifestacije, predstavljanje takmičara, propozicija, članova žirija i načina odabira pobednika. Petnaestak minuta kasnije počinje zvanično nadmetanje u pripremi ajvara.

Specifičnost manifestacije se ogleda u tome da su takmičarima obezbeđeni svi potrebni uslovi za učešće. Organizator je obezbedio natkrivene štandove za takmičarske ekipe, papriku potrebnu za spremanje jedne ture ajvara, prenosivu peć tj. kube za pečenje paprike i kuvanje ajvara, tegle sa poklopcem, drva za loženje, stolice, stolove za pripremu i odlaganje tegli. S druge strane, od takmičara se očekuje da obezbede sav potreban pribor za pripremu ajvara, a obavezno moraju imati: šerpu, varjaču, kutlaču, noževe i mašinu za mlevenje paprike. Pravila takođe nalažu da tamičarska ekipa mora imati minimum dva, a najviše pet člana.

Zahvaljujući brojnim partnerima i sponzorima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan.

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara desete jubilarne sezone i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2023. godini!

Check Also

Kompletno uređenje i asfaltiranje ulice Milutina Smiljkovića u Donjem Stopanju

Nakon vodovodne mreže koja je izgrađena prošle, ulica Milutina Smiljković u Donjem Stopanju kompletno je …

Оставите одговор