hotel bell

Iz Srbije u Grčku upućeno 30 vatrogasaca – spasilaca kao pomoć u gašenju požara

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputio je danas u Grčku 30 vatrogasaca-spasilaca kao pomoć u gašenju požara u toj zemlji.

Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, u Grčku je krenulo 30 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Beograda, Smedereva, Novog Sada, Niša, Jagodine i Pančeva i iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, sa četiri kombija, dva terenska vozila i ličnom zaštitnom opremom i opremom za gašenje požara na otvorenom prostoru.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ispratio je vatrogasce-spasioce u Nišu, izrazivši tom prilikom zadovoljstvo zbog toga što imamo potrebne kapacitete da pomognemo zemljama kojima je pomoć neophodna.

Ovo je drugi put ove sezone da šaljemo pomoć našim grčkim kolegama u najizazovnijoj požarnoj sezoni za tu zemlju, podsetio je on i dodao da će srpski vatrogasci biti upućeni u regiju Evros, oko mesta Aleksandropolis.

Prema podacima iz Evropskog koordinacionog centra za vanredne situacije, kako je naglasio, reč je o požaru koji je možda najveći u poslednjih dvadeset godina u Grčkoj, budući da obuhvata trenutno oko 67.800 hektara opožarene površine.

Prema njegovim rečima, ta brojka će, nažalost, još da raste, ali mi smo tu da pomognemo i šaljemo upravo ono što su naše grčke kolege tražile od nas – dobro obučene, spremne ljude sa zaštitnom opremom i individualnom opremom za gašenje.

Čaušić je ukazao na to da naši vatrogasci-spasioci gde god da odu daju sve od sebe da pomognu kolegama i građanima i poželeo im da se živi i zdravi vrate svojim porodicama.

On je podsetio i na intervencije u Turskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, u kojima su u prethodnom periodu učestvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije.

Foto: Arhiva

Check Also

U dve saobraćajke na krajnjem jugu jedna osoba poginula, četiri povređene

Na području Policijske uprave u Vranju, od 22. do 24. septembra ove godine, registrovane su …

Оставите одговор