Home / DRUŠTVO / Iz programa „EU Exchange“ podrška za 6 gradova u Srbiji vredna 2 miliona evra, među njima i Leskovac
hotel bell

Iz programa „EU Exchange“ podrška za 6 gradova u Srbiji vredna 2 miliona evra, među njima i Leskovac

Danas je u hotelu Crown Plaza u Beogradu organizovana svečanost povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava pod nazivom „Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“.

Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja od strane Delegacije EU u Srbiji. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za Evropske integracije. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera na osnovu direktnog granta. EU Exchange 6 predstavlja šestu fazu podrške EU lokalnim samoupravama u Srbiji za ključne reformske procese na putu pristupanja EU, koja se kroz Program gotovo u kontinuitetu realizuje od 2004. godine.

Ukupna vrednost Programa EU Exchange 6 iznosi 2 miliona evra iz donacija EU, a predviđeno trajanje je tri godine, od septembra 2021. do septembra 2024. godine. Među gradovima kojima je odobren paket podrške našao se i grad Leskovac i to u okviru Konkursa za dodelu paketa za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata.

Na današnjoj svečanosti kojoj su pristvovali predstavnici odabranih lokalnih samouprava bilo je reči o značaju reforme lokalnih administracija u procesu pristupa Evropskoj Uniji i važnosti stabilnosti lokalnih budžeta, te pružanju stručne podrške JLS za pravilnu i sveobuhvatnu primenu razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, i finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije. O ovim važnim temama govorila je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, koja je posebno izdvojila lokalnu samoupravu grada Leskovca kao primer dobre prakse.

Nakon nje skupu su se obratili i Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Bojana Tošić, direktor Republičkog sekretarijata za javne politike, Martin Klauke, šef sektora II operacija, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO-a.

Uledilo je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji sa izabranim lokalnim samoupravama u čije ime se skupu obratio dr sci. med. Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i predsednik SKGO.

„Želim da istaknem da svi doživljavamo odobrenu podršku Evropske unije kao važno postignuće lokalne samouprave u Srbiji. Ovo je deo reformskih procesa koje su pokrenuli naši državni organi i podrška kojom se sistemski menja lice lokalne samouprave.

Stečena znanja dobijena kroz Program Exchange 6 valorizovaće se u narednom periodu kroz kvalitetnije planiranje i realizaciju budžeta, ostvarivanje razvojnih planova, ali i kvalitetnije upravljanje kapitalnim projektima koji će u velikoj meri doprineti razvoju lokalnih zajednica.

Zahvaljujem se Evropskoj uniji i resornim institucijama koje su imale sluha da ovakav vid podrške obezbede. Na kraju zahvaljujem se i Stalnoj konferenciji gradova i opština, našoj asocijaciji koja je vredan saradnik i koja nam daje vetar u leđa kontinuiranom podrškom i saradnjom.“

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор