Home / KULTURA / Integral „Vekovnika“ „Život i smrt“ rekordni šesti put na top listi najboljih stripova objavljenih u svetu u prethodnoj godini
hotel bell

Integral „Vekovnika“ „Život i smrt“ rekordni šesti put na top listi najboljih stripova objavljenih u svetu u prethodnoj godini

Vodeći autoritet na polju stripa danas, Britanac Pol Gravet koji je autor poznate knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“ svake godine sastavlja top listu najboljih stripova objavljenih u svetu u prethodnoj godini.

U izbor najznačajnijih strip naslova na svetu objavljenih 2020. godine uvrstio je i integrala „Vekovnika““Život i smrt“ koji je napisao predavač u školi stripa Marko Stojanović a nacrtali učenici škole Marko Nikolić i Denis Dupanović, te crtači Dejan Nenadov, Vladimir Aleskić, Tihomir Čelanović, Dan Ianoš, Radomir Izgarević i drugi.

Uspeh je utoliko veći jer je ovo rekordni šesti put da su se „Vekovnici“ našli na top listi najboljih stripova sveta, više puta od bilo kog drugog domaćeg strip naslova.

Ovo izdanje pratile su i izložbe u Varvarinu i Trsteniku, a album je pre objavljivanja u Srbiji premijerno mogla da pročita publika u regionu, pa je tako objavljen u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji.

Jedan od najeminentnijih domaćih strip teoretičara i sastavljač godišnje liste najboljih stripova nedeljnika „Nin“, Slobodan Ivkov, utvrdio je da je ovaj strip „fenomen dosada neviđen u domaćem stripu“ jer se radi o prvom rimejku albuma u istoriji srpskog stripa.

Na pitanje o tome koliko mu ovaj uspeh znači, Marko Stojanović odgovara:

-Kažu da je uspeh teško postići, kao i da ga je još teže ponoviti, a da je najteže trajati. Eto, mi uporno pokušavamo ono najteže, i raduje me da smo šesti put u tome uspeli. Još veće zadovoljstvo dolazi odatle što su kao deo svetske strip elite ovog puta prepoznati i moji učenici Marko Nikolić i Denis Dupanović, s kojima sam, između ostalih, sarađivao na ovom stripu. Teško da postoji veća čast za bilo kog učitelja od toga da takav autoritet kao što je Pol Gravet kaže da su njegovi učenici stasali u strip crtače prvog reda, i to ništa manje nego u svetskim okvirima – ističe Marko Stojanović.

Na serijalu „Vekovnici“ koji izlazi od 2007. godine radilo je preko 200 autora sa prostora Balkana, ali i Rusije, Nemačke, Turske, Slovačke i Brazila, a objavljivan je u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Hrvatskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji.

Check Also

Veliki koncertom Zorice Brunclik završen Vinski bal, izabrane najlepše devojke i pesme na temu vina – Nagrade za najbolja vina u 4 kategorije

Proglašenjem najboljih vinara, izborom najlepših devojaka i pesama na temu vina i grožđa, vatrometom i …

Оставите одговор