Ime dobilo po Kosovskom junaku Ivanu Kosančiću, a da li znate pravi naziv ovog sela?

Kosančić – selo nadomak Bojnika, koje su osnovali kolonisti iz bivše Austrougarske monarhije – Sremci i Banaćani, i dali su ime svome naselju po prezimenu Ivana Kosančića, legendarnog kosovskog junaka iz narodnih pesama.

Kosančić je jedinstveno seosko naselje ne samo u Pustoj Reci, već u čitavoj Južnoj Moravi. Pre nego što je naseljen, za Kosančić je ekipa geometara izradila plan kako za selo tako i za čitav atar. Na osnovu tog plana izvršeno je zaseljavanje kolonista. Izgleda da je planom bilo predviđeno da država prethodno podigne kuće, ili je takav glas „pušten“ da bi se kolonisti privukli. Prostor predviđen sa podizanje sela ima oblik velikog kvadrata, oivičenim ulicom na kome su podizanje kuće samo unutar tog prostora. Kvadrat je presečen dvema dvema uzdužnim i poprečnim ulicama, koje se seku pod pravim uglom. Tako se dobilo devet manjih kvadrata unutar rečenog prostora. Oni su izdeljeni na placeve na kojima su građene kuće, škola, kafana, trgovine, zanatske radnje i dr. Svaka ulica ima širinu od 20 metara i podeljena je na kolovoz i trotoar za pešake između kojih je kanal za skupljanje vode.

Na mestu današnjeg Kosančića do oslobođenja od Turaka nije bilo nikakvo naselje. Površina je bila pod trnjem, zapuštenim pašnjacima a u pravcu Ćukovca pod gustom šumom punom divljači. Orući njive u potezu Batince meštani su nailazili na temelje od nekadašnjih zgrada, zatim jedan bunar – rimski i temelje od crkve. Kopajući oko bunara pronađena je stara sablja, koja je imala neki natpis. Priča se da je u bunaru skriveno veliko blago-piše poreklo.rs.

Mišljenje je da je toponim ovog zemljišta zapravo ime starog sela, koje se zvalo Batince ili Batinci i postojalo je u doba srpske despotovine a možda i ranije. Sigurno je da je ono postojalo 1637. godine, kada je neki Toma iz tog sela dugovao trgovačkoj firmi Braća Mili iz Prokuplja 68 aspri, pa je kao dužnik ubeležen u tefteru dužnika te radnje. Kako je ovo selo nestalo nije poznato. U proleće 1654. godine pojavila se kuga u Prokuplju i Leskovcu, koja je zahvatila sva sela na ovom prostoru, te je moguće da je ovo selo nestalo zbog ove zarazne bolesti.

Danas u Kosančiću živi oko 150 domaćinstava. No to više „Banaćani“, potomci prvih doseljenika iz Srema i Banata, koji su ovde došli 1888. godine. Ima ih iz Crne Trave, Vlasine, Grdeličke Klisure, Jablanice, niške okoline.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Počela prijava za besplatne udžbenike

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije nastavlja svoju podršku obrazovanju obezbeđujući besplatne udžbenike i druga nastavna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *