hotel bell

I srpska šljivovica uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Odluku je, na svom 17.-tom zasedanju doneo Međuvladin komitet u Maroku

“Društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive-ŠLJIVOVICE“- element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisan je danas na Unesco-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, saopštava Ministarstvo kulture.

Odluku o upisu, doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju, koje se održana u Rabatu, Maroko.

Nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija i udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej u Čačku.

Ministarstvo kulture je šljivovicu za Reprezentativnu listu, nominovalo prošle godine.

Na Unescovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, upisani su još Krsna slava, srpsko kolo, pevanje uz gusle i Zlakusko lončarstvo.

Nacionalni registar Republike Srbije, sadrži još 23 predloga, sa kojima konkuriše za Reprezentativnu svetsku listu. To su: molitva, đurđevdanski obred, belmuž, običaji izlivanja i paljenja ratarskih sveća, izrada pirotskog kačkavalja, pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanat, klesarski zanat, pazarske mantije, kosovski vez, groktalica, pevanje iz vika, erski humor, rumenka, sviranje na gajdama, frulaška praksa, sviranje na kavalu, naivno sikarstvo Slovaka, lazarice u Sirinićkoj župi, izrada drvenih čutura u selu Pilica, Vukov sabor, ojkača, vranjanska gradska pesma i čuvanje Hristovog groba.


 

Check Also

Gradonačelnikov osvrt na prošlu godinu: Nema oblasti koju nismo unapredili !

“Polažući“ građanima račun za rukovođenje gradom u prošloj godini, Goran Cvetanović je ocenio da se …

Оставите одговор