Home / DOGAĐAJI / I leskovački advokati obustavljaju rad na dva dana
hotel bell

I leskovački advokati obustavljaju rad na dva dana

Foto: Arhiva Dnevnika juga

Sutra i prekosutra, prema odluci Advokatske komore Srbije, advokati će, u čitavoj državi obustaviti rad, kako bi se još jednom javnost i državni organi upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse od strane najvišeg suda u državi

U izjavi za Dnevnik juga, predsednik Advokatske komore Leskovac, Branislav Cvetković kaže da će kancelarije leskovačkih advokata, 20. i 21. oktobra, ostati zatvorene, a da advokati neće učestvovati u postupcima pred sudovima i drugim organima, BEZ IZUZETKA:

– Obustava se odnosi na sve postupke, uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke prema privremenim merama, a u toku obustave, advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske vezane za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta. Ovakvu odluku, Advokatska komora Srbije donela je sa ciljem ponovnog upozorenja javnosti i državnih organa na problem neujednačenosti sudske prakse od strane najvišeg suda u Republici Srbiji, koji izmenama i dopunama svojih stavova, utiče na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita.

Foto: Arhiva Dnevnika juga

Naime, Vrhovni kasacioni sud je 16. septembra, usvojio i objavio dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, a advokati su okupljanjima ispred osnovnih sudova već pokušavali da izraze najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni. Najavljena obustava, nastavak je protesta zbog narušavanja Ustavom zajemčenog prava građanima na jednaku pravnu zaštitu, pojašnjava Cvetković.

Check Also

U Vlasotincu održana javna rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu

U okviru javne rasprave o nacrtu budžeta za 2022.godinu, na današnjoj javnoj sednici,rukovodilac Odeljenja za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *