Home / Uncategorized / Grupa građana „Pokret za Leskovac“ poziva građane da na referendumu zaokruže „NE“
hotel bell

Grupa građana „Pokret za Leskovac“ poziva građane da na referendumu zaokruže „NE“

Grupa građana „Pokret za Leskovac“ pozvala je građane da na referendumu zaokruže „ne“ i glasaju protiv promena Ustava Republike Srbije.

U saopštenju se, između ostalog, navodi:

– Da li se ustavne promene nameću sa zapada? Da li se njima pokušavaju otupeti oštrice Vičićevog režim? Da li možda i Vučić priželjkuje NE? Da li Vučićeva opozicija služi samo za podizanje izlaznosti, jer bez obzira na to što je dovoljan i jedan glasač, ipak sa 50 i više procenata izlaznosti, sve ozbiljnije izgleda? Da li neko bojkotuje jer nema hrabrosti da prizna da se za isto zalaže, ili će isto morati ako u nedelju ne prođe, a on sutradan dođe na vlast? Da li je to samo Vučićeva igra, pokušaj ubijanja energije pred predstojeće izbore? Sve su ovo legitimna pitanja postavljana ovih dana, ali hajde da ih stavimo makar u nedelju po strani, jer će tog dana biti doneta neka odluka, od koje može da zavisi mnogo toga u budućnosti, pre svega dalji životi nas običnih građana. Ako se izglasa DA ono ostaje na snazi, a koliko vidimo niko od velikih političara ne najavljuje njeno eventualno ukidanje, u budućnosti, na nekom novom referendumu, jer je donešena od strane dikatatorskog režima, na „Vučićevom“ referendumu, od strane njegove pozicije i opozicije (kako inače možemo čuti za sve ostale odluke i događaje). Koliko smo mi kao društvo spremni za uspostavljanje jednog ovako predloženog sistema pravosuđa koji postoji u nekim zemljama istočne Evrope, ali ga, zamislite, nema u Nemačkoj kao jednoj od stožera Evropske unije? Da li ćemo uvoziti neke nove sudije, jer mi nemamo druge, sem ovih koji i danas sude. Šta ih je sprečavalo da i do sada sude po zakonu? Šta nas je sprečavalo da suzbijemo korupciju i kriminal? Šta ih je u dosadašnjem radu nametnulo za dobijanje ovolikih ovlašćenja? Koja je garancija da će jedna odluka na referendumu, jedan papir da bilo šta promeni i šta se pozitivno promenilo u sličnim slučajevima nametanja?
Mi u Pokretu za Leskovac smatramo da promena sistema ne dolazi pritiskom na dugme, u ovom slučaju i promene u oblasti pravosuđa ne mogu da se dese jednom odlukom. Razvoj demokratije i sudstva su procesi, teški mukotrpni, iscrpljujući, a krajnji rezultat zavisi pored znanja i od iskrene volje da se nešto promeni na bolje. Te volje očigledno nije bilo decenijama unazad, posebno ne u nekim sistemskim pokušajima, a nema je sigurno ni danas u trenucima nakon Savamale, Jovanjice, Namenske, EPSa i još mnogo sličnih slučajeva. U ovoj našoj situaciji sa predloženim, nametnutim promenama, sa istim sudijama koji će i dalje suditi, sa sadašnjim Savetom sudstva, sa ovakvom političkom elitom, što vlastodržaca, što salonske opozicije, mi tu volju ne vidimo – navodi se u saopštenju Pokreta za Leskovac i zaključuje – Od nedeljne odluke će nam zavisiti budućnost, od visoke politike do običnih životnih događaja i zato smatramo da je nezamislivo da svako onaj ko učestvuje u političkim dešavanjima na bilo kom nivou nema jasan stav po ovom pitanju. Mi u Pokretu za Leskovac imamo jasan stav. Mi ćemo u nedelju zaokružiti NE i ujedno pozivamo sve građane Leskovca da učine isto.

Check Also

Počela rekonstrukcija ulice Dimitrija Tucovića

U vrlo frekventnoj saobraćajnici, dužine 440 metara, koja vodi pored Tehničke škole i izlazi na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.