Home / DRUŠTVO / Gran pri „Živojin Žika Pavlovića“ festivala LIFFE Ivanu Ikiću za film „Oaza“
hotel bell

Gran pri „Živojin Žika Pavlovića“ festivala LIFFE Ivanu Ikiću za film „Oaza“

Reditelj Ivan Ikić dobitnik je Gran prija „ Živojin Žika Pavlović ”  14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, za film ” Oaza “. 

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: reditelj Goran Marković, slovenački reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić: „ Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču. “

Žiri je drugu nagradu „ Živojin Žika Pavlović ” dodelio Danilu Šerbedžiji za film „ Tereza 37 “, a treću Antoneti Alamat Kusijanović za film „ Murina “. Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za „ Nebesa “.

Dobitnica nagrade „ LIFFE ” za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu „ Tereza 37 ” Danila Šerbedžije, dok je nagrada „ LIFFE ” za najbolju mušku ulogu pripala je slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu „ San Remo ” u režiji Miroslava Mandića. .”.

U selekciji „ Divlji film “, žiri u sastavu: Marko Sopić reditelj, Kosta Peševski dramaturg i Siniša Cvetić, reditelj, za najbolju režiju je nagradio Dalibora Matanića za  Zora ” : „ Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji.”

Gran pri „ Radomir Bajo Šaranović ” za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za film „ Zašto ne zaplešete? “. Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja odlazi u ruke Matiji Lukaču iz Srbije za režiju filma „ Polica 21 “, a treća nagrada Nikoli Vučiniću iz Crne Gore, reditelju filma „ Velika dostignuća “. Članovi žirija su bili: Kosta Peševski, Dragan Jović i Miloš Vlalukin.

Nagrade će večeras biti uručene dobitnicima u leskovačkom Narodnom pozorištu na ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala, a nakon projekcije filma „ Nečista krv – greh predaka ” u režiji Milutina Petrovića.

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *