Gradonačelnik Leskovca predstavio rezultate u oblasti infrastrukture u gradu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, danas je sa svojim timom obišao dvadesetak lokacija na užoj teritoriji grada, na kojima su, od početka mandata ove lokalne vlasti, realizovane značajne investicije.

Krenulo se od lokacije Zelena zona, gde su, pored završetka kružnog toka, u toku i radovi na izgadnji “Severnog vodovoda”, čijim će okončanjem biti rešen problem vodosnabdevanja 12 naseljenih mesta u severnom delu grada.

Domaćinstva sa oko 12 hiljada stanovnika Živkova, Pečenjevca, Razgojnskog Čifluka, Brejanovca, Lipovice, Čekmina, Brestovca, Kutleša, Šarlinca, Draškovca, Međe i Donjeg brijanja, koji su se vodom za piće do sada snabdevali iz bunara i prirodnih izvora, biće priključena na vodosistem Barje. Trasa vodovoda od Zelene zone do Lipovice duga je 14 kilometara. Leskovački “Vodovod je investitor projekta izgradnje vodovodne mreže od Zelene zone do Živkova u ukupnoj dužini od 8.015 metara, za koju su sredstva obezbeđena preko KFW banke. Radove izvodi korporacija Telekomunikacija Blace i SADE. Investicija je ukupne vrednosti 110 miliona dinara. Radovi su u toku i do sada je položen cevovod u dužini od 432 metra.

Preduzeće “Vodovod” je investitor i projekta izgradnje vodovodne mreže od Živkova do Lipovice, ukupne dužine 6.700 metara, čija je ukupna vrednost 115 miliona dinara. Od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbeđeno je 20 miliona dinara za realizaciju prve faze izgradnje, u dužini od 2.180 metara. Takođe, “Vodovod” je kod ministarstva konkurisao i za dodatnih 6 miliona dinara za nastavak izgradnje deonice od Živkova ka Lipovici. Uporedo sa plaćanjem troškova izvođenja radova, izmiruju se i naknade Putevima Srbije i Železnicama za postavljanje vodovodnih instalacija. U toku ove godine, ukupno će biti izgrađeno 10 kilometara vodovoda, dok je ostatak od 4 kilometra u planu za narednu godinu, kada stanovništvo može da očekuje priključivanje na mrežu, rečeno je danas.

Radovi na izgradnji kružnog toka na državnom putu B reda, na lokaciji Zelena zona, biće završeni do kraja ovog meseca. Planirana je izgradnja saobraćajnice, postavljanje signalizacije i osvetljenja, a projekat je vredan 31 milion dinara. Na ovoj lokaciji u planu je i postavljanje trafo stanice.

Gradonačelnik Cvetanović, podsetio je na to da je, po rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, nakon jedne decenije, zahvaljujući dobroj saradnji sa “Putevima Srbije”, osvetljena Pečenjevačka petlja, za šta je obezbeđeno 7 miliona dinara. Osvetljenje su, u prošloj godini, dobile i Vlasotinačka i Grdelička petlja.

Na Bulevaru Nikole Pašića, predstavnici lokalne samouprave, sa novinarima, obišli su zatim gradilište kompanije “SPIN”, koja se u prethodne dve decenije, od skromne trgvinske radnje razvila u jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Leskovcu. “SPIN” trenutno upošljava stotinak radnika , a planira da naredne dve godine proširi poslovanje. Gradonačelnik Goran Cvetanović, izjavio je da je svako novo radno mesto od izuzetnog značaja za grad, i da je, zahvaljujući ovako uspešnim preduzetnicima, nekoliko stotina naših sugrađana u protekle tri i po godine došlo do posla.

– Trudimo se da stvorimo pozitivnu klimu za naše lokalne preduzetnike, jer je to u interesu svih građana, izjavio je gradonačelnik. Sa druge strane, iako se mnogi protive ustupanju zemljišta stranim investitorima, reč je o minimalnim ulaganjima grada koji će, tokom narednih godina, dati ogromnu korist. Nastavićemo da se borimo da i domaćim privrednicima i stranim investitorima bude dobro u Leskovcu, dodao je. – Ovaj objekat predviđen je za veletrgovinu, a u jednom manjem delu će se nalaziti maloprodaja. Zaposlićemo, za početak, oko 50 ljudi, kaže vlasnik Jovan Žišić.

U ovom delu grada, završena je i prva faza rekonstrukcije trafo-stanice “Leskovac 4”, u koju je uloženo 50 miliona dinara. Direktor leskovačke Elektrodistribucije, Dušan Anđelković, objasnio je da ova trafo-stanica električnom energijom snabdeva oko 15 hiljada potrošača, što je čini najznačajnijom u ogranku Elektrodistribucije Leskovac. Od njenog puštanja u rad, 1976. godine, ovo je najveća investicija, koja podrazumeva rekonstrukciju, zamenu i modernizaciju opreme, a sve u cilju stabilnijeg i sigurnijeg snabdevanja naših potrošača, rekao je Anđelković.

Nastavljajući obilazak grada duž Bulevara Nikole Pašića, gradonačelnik je sa saradnicima obišao završne radove na rekonstrukciji kružne raskrsnice na Niškoj ulici. Vrednost te investicije je 33 miliona dinara, a izvođač radova je PZP Vranje. Projekat je podrazumevao izgradnju saobraćajnice, trotoara, biciklističkih staza, atmosferske kanalizacije, postavljanje saobraćajne signalizacije i osvetljenja. Leskovačka Direkcija za urbanizam i izgradnju završila je izmeštanje instalacija i rekonstrukciju dela vodovodne mreže u zoni kružne raskrsnice, što je grad finansirao sa 5,3 miliona dinara. Radove je izvela firma “Poslovnost” iz Niša. Duž Bulevara Nikole Pašića nedavno je uklonjeno nekoliko privatnih bilborda, koji su postavljeni bez građevinske dozvole.

U nastavku Bulevara Nikole Pašića prema Devetoj ulici, izgradili smo prvi skejt park u Leskovcu, u naselju Dubočica, rekao je gradonačelnik. Za tu namenu, kompanija Zdravlje Aktavis donirala je 2,6 miliona, a Grad Leskovac je izdvojio 800 hiljada dinara. Zemljište pored skejt-parka izdaćemo na licitaciji za potrebe izgradnje stambene zgrade, jer više decenija nije nikao ni jedan stambeni objekat u naselju Dubočica, dodao je Cvetanović.

On je, zatim, u Devetoj ulici, ukazao na brojne akcije ozelenjavanja, koje su rezultirale drvoredima u ovom, ali i ostalim delovima grada. Kada se završe građevinski radovi, u Leskovcu će biti zasađeno još 150 komada sadnica niskog drveća i 1500 mladica dekorativnog šiblja, objasnio je gradonačelnik.

Skoro 19 miliona u ovom delu grada biće uloženo u izgradnju saobraćajnice “Dubočica”, koja je od vitalnog značaja za meštane, jer povezuje deo obilaznice, Devetu ulicu i školu. Izvođač radova je PZP Vranje, rok za završetak je 60 dana, objašnjava direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju, Milenko Milenković. Radi se kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže, izgradnja saobraćajnice i trotoara i postavljanje rasvete, kaže Milenković i dodaje da je tek pre par meseci usvojen planski dokument za naselje Rade Žunić, kako bi se mogle dobiti građevinske dozvole i krenulo u asfaltiranje nekoliko primarnih saobraćajnica.

Predstavnici lokalne samouprave, predvođeni gradonačelnikom, obišli su još nekoliko lokacija na lebanskom putu i u MZ Moše Pijade.

Gradonačelnik je podsetio da je za devet meseci završena balon sala kod Sloginog igrališta, koju je prethodna vlast gradila čitavu deceniju. U kompletno sređivanje i opremanje, uloženo je 9 i po miliona dinara. Značajna investicija u ovom delu grada je i jedan od najlepših i, po prostoru, najvećih terena za male sportive u MZ Moša Pijade, za koji je iz gradske kase izdvojeno 4,5 miliona dinara.

Urbani izgled nedavno je dobila i ulica Kosovskih junaka, koja je asfaltirana, uređene staze i drvoredi, za šta je ukupno izdvojeno 14 miliona dinara. U Osnovnoj školi “Kosta Stamenković” u toku su radovi na termičkoj izolaciji zidova izradom demit- fasade stiroporom debljine 8 cm. U prošloj godini, u okviru programa energetske sanacije zgrade, izvršili smo i zamenu dotrajale stolarije, i tada je zamenjeno 160 prozorskih otvora, podsetio je direktor ALER-a, Bojan Tojaga.

Radovi na termoizolaciji krenuli pre nekoliko dana i ja se nadam da ćemo već za mesec dana imati potpuno saniran objekat. To je druga škola u Leskovcu koja je potpuno energetski sanirana, rekao je Tojaga dodajući da će do kraja godine kompletno biti sanirano 7 školskih objekata u gradu i okolini.

U blizini same škole, pre dve godine, sredstvima nemačke kompanije Beiesdorf izgrađeno je i NIVEA dečije igralište, sa mekom podlogom i mobilijarom. Donacija je vredna 28 hiljada evra. Obilazeći lokacije podno Hisara, gradonačelnik se osvrnuo na izgradnu vrtića Cvrčak i ulaganja lokalne samouprave u leskovački Dom zdravlja.

Prolazeći pored glavne Pošte, on je podsetio na aktuelne radove na rekonstrukciji 1450 kvadratnih metara trotoara i zelenih površina u ulici Južnomoravskih brigada, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 4,6 miliona dinara. On se osvrnuo i na uređenje platoa ispred apoteke “Sutjeska” i Narodnog muzeja, keja reke Veternice, popločavanje trotoara prema zgradi opštine i na Bulevaru Oslobođenja.

U toku su i radovi u Mlinskoj ulici. Završava se rekonstrukcija vodovodne mreže, a za desetak dana, firma Trejs PZP Vranje krenuće sa asfalterskim radovima, vrednim 28 miliona dinara. Rekonstruisana je vodovodna mreža u ulici Radoje Domanovića, asfaltirana je ulica Veselina Masleše, počeli su radovi na izgradnji vodovodna mreža u ulici Cara Dušana, sanirana je ulica Babičkog odreda, uređena je Narodna biblioteka. Asfaltirana je, zatim, ulica 28. Marta, rekonstruisana kotlarnica Toplane, sređen ulaz u grad kod fabrike “Džinsi”, radovi su završeni i u naselju Slavka Zlatanovića.

Danas je najavljeno i da će, Osnovna škola “Vožd Karađorđe” uskoro dobiti fiskulturnu salu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović, otvorio je danas i Mlečnu halu na novoizgrađenoj Zelenoj pijaci. Uređenje je počelo premeštanjem objekta hale sa nekadašnje pijace u centralni deo novog kompleksa. Vrednost prve faze investicije, koja je obuhvatala izgradnju mlečne hale sa demontažom i rušenjem postojeće, bila je 5 miliona 600 hiljada dinara. Radove je izvela AD Crna Trava iz Leskovca. Druga faza podrazumeva izgradnju lokala komercijalne namene, objekata sa zgradom uprave “Pijace” i kompletne infrastrukture za potrebe pijace i pripadajućeg poslovnog prostora. Za realizaciju druge faze raspisana tri tendera ukupne vrednosti preko 80 miliona dinara i investiciju zajednički sprovode Direkcija za urbanizam i izgradnju i Stambena agencija grada Leskovca. Radovi na izgradnji i uređenju nove pijace u Leskovcu povereni su AD Crnoj Travi, a vrednost ugovora je oko 26 miliona dinara.

– Prema infrastrukturi imamo sistemski pristup i sve radimo uz neophodne dozvole, što nas razlikuje od naših prethodnika, izjavio je danas gradonačelnik, obilazeći gradilišta. Obezbeđivanje dokumenata je često obiman posao i odlaže radove na terenu, ali ovo rukovodstvo želi da sve bude po zakonu. Rekao bih da smo zadovoljni onim što je učinjeno u prethodnom periodu, jer smo nastojali da popravimo stanje u različitim sferama života. Moglo je bolje i više, ali nastavićemo da radimo, dodao je Cvetanović.

Ana Jovanović

Check Also

Sećanje kroz darivanje -Učenici iz Bojnika u znak sećanja na svoje drugare iz Ribnikara organizovali uskršnji bazar

Učenici Tehničke škole “Boško Krstić” iz Bojnika i njihovi predmetni profesori Tatjana Stanković i Dragan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *