hotel bell

Gradonačelnik Leskovca predsedavao 50. skupštinom Stalne konferencije gradova i opština

Danas je u Beogradu održana 50. skupština Stalne konferencije gradova i opština kojom je predsedavao i koju je otvorio predsednik SKGO-a i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

U svom obraćanju gradonačelnik Cvetanović govorio je o postignutim rezultatima ali i o planovima za iduću godinu.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da otvorim 50. zasedanje skupštine Stalne konferencije gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije. Ova skupština ima i poseban značaj jer je danas 50. jubilarno zasedanje skupštine naše organizacije. SKGO se zalaže za jačanje lokalne samouprave i njenih odgovornosti, nadležnosti i stručnih i finansijskih kapaciteta, ali i za punu saradnju sa svim nivoima javne uprave u cilju ostvarivanja boljeg života za naše građane. Verujemo da će naredna godina biti veoma dinamična u delu novih politika i propisa koje će pripremati Vlada, posebno u procesu evropskih integracija. Stalna konferencija je spremna da pruži svoj pun doprinos i aktivno predstavlja stavove i interese lokalnih vlasti u ovom procesu. Ove godine već je pokrenuto 52 nova paketa podrške našim članicama koji će se sprovoditi i naredne godine, a planirano je pokretanje još preko 40 dodatnih paketa. Oblasti na kojima ćemo raditi su planovi razvoja lokalnih samouprava, srednjoročni planovi, kapitalni budžeti, građansko učešće u donošenju budžeta, administrativna efikasnost, sprečavanje korupcije, zaštita životne sredine, smanjenje rizika od katastrofa, žensko preduzetništvo i rodna ravnopravnost. Narednu godinu, pored već planiranih aktivnosti, obeležiće i značajan jubilej – 70 godina od osnivanja organizacije. Davne 1953. godine 21 grad pokrenuo je inicijativu za uspostavljanje saradnje, za razmenu dobre prakse i znanja. Ova inicijativa je u izuzetno kratkom roku privukla veliki broj lokalnih samouprava, tako da se već nekoliko meseci kasnije oko iste ideje okupilo 142 grada i opštine iz tadašnje velike zemlje – kazao je gradonačelnik Leskovca i predsednik SKGO Goran Cvetanović.

Danas su se obratili i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinocić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, šef Delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre, ambasador Švajcarske Konfederacije Urs Šmid i ambasador Republike Francuske Pjer Košar. Skupu je prisustvovala i ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор