Početna / KULTURA / Gradonačelnik Leskovca otvorio izložbu „Moravci i Francuzi – braća po oružju“ u Parizu
Dionis Restoran

Gradonačelnik Leskovca otvorio izložbu „Moravci i Francuzi – braća po oružju“ u Parizu

U Kulturno – informativnom centru Srbije u Parizu večeras je otvorena izložba „Moravci i Franuzi – braća po oružju“ Narodnog muzeja iz Leskovca.

Izložba putem fotografija, sačuvanih dokumenata, ratnih predmeta i trodimenzonalnih prikaza vojničkih predmeta iz tog perioda podseća na herojsku zajendičku borbu i pobedu u Prvom Svetskom ratu.

-Velika mi je čast da u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorim izložbu kojom skromno doprinosimo obeležavanju 100 godina od završetka velikog rata. I to upravo pričom o ratnom prijateljstvu između Francuske i Srbije iskovane na Solunskom frontu u Prvom Svetskom ratu. A da to prijateljstvo i dalje traje pokazuje činjenica da će izčožba Francuskog instituta u Srbiji vrlo brzo gostovati u Leskovcu. Drago nam je da dolazimo sa izložbom koja govori o zajedničkoj borbi srpsgog i francuskog vojnika. Prikaz herojske prošlosti treba da bude doprinos daljem jačanju svesti o junaštvu i požrtvovanju naših predaka, ali i zalog prijateljstva i dalje saradnje u vremenima koja dolaze – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na otvaranju izložbe.

Pogledaj takodje

U četvrtak bez struje veći broj stambenih zgrada u Leskovcu

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će zbog redovnih godišnjih revizija bez struje 28. maja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *