Početna / KULTURA / Gradonačelnik Leskovca otvorio izložbu „Moravci i Francuzi – braća po oružju“ u Parizu

Gradonačelnik Leskovca otvorio izložbu „Moravci i Francuzi – braća po oružju“ u Parizu

U Kulturno – informativnom centru Srbije u Parizu večeras je otvorena izložba „Moravci i Franuzi – braća po oružju“ Narodnog muzeja iz Leskovca.

Izložba putem fotografija, sačuvanih dokumenata, ratnih predmeta i trodimenzonalnih prikaza vojničkih predmeta iz tog perioda podseća na herojsku zajendičku borbu i pobedu u Prvom Svetskom ratu.

-Velika mi je čast da u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorim izložbu kojom skromno doprinosimo obeležavanju 100 godina od završetka velikog rata. I to upravo pričom o ratnom prijateljstvu između Francuske i Srbije iskovane na Solunskom frontu u Prvom Svetskom ratu. A da to prijateljstvo i dalje traje pokazuje činjenica da će izčožba Francuskog instituta u Srbiji vrlo brzo gostovati u Leskovcu. Drago nam je da dolazimo sa izložbom koja govori o zajedničkoj borbi srpsgog i francuskog vojnika. Prikaz herojske prošlosti treba da bude doprinos daljem jačanju svesti o junaštvu i požrtvovanju naših predaka, ali i zalog prijateljstva i dalje saradnje u vremenima koja dolaze – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na otvaranju izložbe.

Pogledaj takodje

Gradonačelnik Cvetanović čestitao Dan državnosti

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije. „Povodom današnjeg praznika – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *