hotel bell

Gradi se azil za pse na lokaciji Željkovac pored Leskovca

U Željkovcu su u toku radovi na izgradnji prve faze kompleksa novog azila za pse. 

 – Trenutno je u izradi krovna konstrukcija upravne zgrade, a narednih dana počeće i instalaterski radovi. Svi objekti su ozidani i omalterisani, a u toku je izrada betonskih platoa za bokseve smeštajnih jedinica. S obzirom na to da ova parcela nije komunalno opremljena, projektom je predviđena i izgradnja septičke jame i stubne trafo-stanice za priključenje kompleksa na distributivni sistem, objasnio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, prilikom današnjeg obilaska lokacije.

Prihvatilište će se prostirati na površini od preko 6.000 kvadratnih metara, a izvođenje radova povereno je firmi Centum doo.

– Vrednost prve faze izgradnje azila je skoro 19 miliona dinara, a u ovaj kompleks će ukupno biti uloženo 31,5 miliona dinara. Kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za prvu fazu izgradnje izradila je leskovačka Direkcija za urbanizam i izgradnju, koja je i sprovela postupak javne nabavke. Azil će ispunjavati sve standarde, jer je projektovan u skladu sa važećim zakonskim propisima, izjavio je gradonačelnik.

– Prvom fazom je predviđena izgradnja dve smeštajne jedinice. Očekuju nas završni radovi na uređenju boksova, upravne zgrade i pratećim sadržajima. Zatim će uslediti uređenje terena, i po okončanju svih radova prihvatilište će dobiti prve stanare, kaže Nebojša Cvetković, zamenik direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju. – Očekuje se da radovi na ovoj, prvoj fazi, budu završeni u narednih mesec dana, dok će drugom fazom biti obuhvaćena izgradnja još dve smeštajne jedinice, čime će se povećati smeštajni kapaciteti objekta.

– U azilu će moći da bude istovremeno smešteno 400 do 500 pasa, a o opravdanosti njegove izgradnje svedoči činjenica da Grad Leskovac svake godine izdvaja po 10 miliona dinara po osnovu naknada građanima za ujede pasa lutalica, izjavio je gradonačelnik Goran Cvetanović i dodao – Uporedite sada projekat predstavnika prethodne vlasti, vredan 69 miliona dinara, koji je bio samo teoretski i nikad nije realizovan sa ovim našim, duplo jeftinijim, koji ne samo da je u fazi realizacije, već će biti i gotov za mesec dana.

– U okviru opremanja prihvatilišta, trenutno je u izradi projekat spoljne vodovodne mreže, čija će izgradnja koštati dodatnih 5-6 miliona dinara, i kojom će se omogućiti vodosnabdevanje i azila i sanitarne deponije “Željkovac”. Osim toga, Direkcija razmatra i mogućnosti daljeg širenja kompleksa u narednom periodu, s obzirom na to da je raspoloživa parcela površine 2,69 hektara, čime bi se značajno povećali kapaciteti i prihvatilište dobilo regionalni karakter. U okviru kompleksa, do samog azila, predviđena je izgradnja interne saobraćajnice koja će se koristiti za pristup azilu, ali i ostalom delu katastarske parcele koji nije deo ovog projekta. Velika količina vode u zemljištu otežava izvođenje radova, ali je lokacija veoma dobra, jer je van urbane sredine, a veoma je blizu sanitarne deponije, objasnio je gradonačelnik.

Ana Jovanović

Check Also

Sutra ističe rok za predaju oružja, do sada prikupljeno više od 78.000 komada

Akcija predaje nelegalnog oružja Ministarstvu unutrašnjih poslova traje još danas i sutra. Do danas je …

Оставите одговор