Gradi se azil za pse na lokaciji Željkovac pored Leskovca

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U Željkovcu su u toku radovi na izgradnji prve faze kompleksa novog azila za pse. 

 – Trenutno je u izradi krovna konstrukcija upravne zgrade, a narednih dana počeće i instalaterski radovi. Svi objekti su ozidani i omalterisani, a u toku je izrada betonskih platoa za bokseve smeštajnih jedinica. S obzirom na to da ova parcela nije komunalno opremljena, projektom je predviđena i izgradnja septičke jame i stubne trafo-stanice za priključenje kompleksa na distributivni sistem, objasnio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, prilikom današnjeg obilaska lokacije.

Prihvatilište će se prostirati na površini od preko 6.000 kvadratnih metara, a izvođenje radova povereno je firmi Centum doo.

– Vrednost prve faze izgradnje azila je skoro 19 miliona dinara, a u ovaj kompleks će ukupno biti uloženo 31,5 miliona dinara. Kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za prvu fazu izgradnje izradila je leskovačka Direkcija za urbanizam i izgradnju, koja je i sprovela postupak javne nabavke. Azil će ispunjavati sve standarde, jer je projektovan u skladu sa važećim zakonskim propisima, izjavio je gradonačelnik.

– Prvom fazom je predviđena izgradnja dve smeštajne jedinice. Očekuju nas završni radovi na uređenju boksova, upravne zgrade i pratećim sadržajima. Zatim će uslediti uređenje terena, i po okončanju svih radova prihvatilište će dobiti prve stanare, kaže Nebojša Cvetković, zamenik direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju. – Očekuje se da radovi na ovoj, prvoj fazi, budu završeni u narednih mesec dana, dok će drugom fazom biti obuhvaćena izgradnja još dve smeštajne jedinice, čime će se povećati smeštajni kapaciteti objekta.

– U azilu će moći da bude istovremeno smešteno 400 do 500 pasa, a o opravdanosti njegove izgradnje svedoči činjenica da Grad Leskovac svake godine izdvaja po 10 miliona dinara po osnovu naknada građanima za ujede pasa lutalica, izjavio je gradonačelnik Goran Cvetanović i dodao – Uporedite sada projekat predstavnika prethodne vlasti, vredan 69 miliona dinara, koji je bio samo teoretski i nikad nije realizovan sa ovim našim, duplo jeftinijim, koji ne samo da je u fazi realizacije, već će biti i gotov za mesec dana.

– U okviru opremanja prihvatilišta, trenutno je u izradi projekat spoljne vodovodne mreže, čija će izgradnja koštati dodatnih 5-6 miliona dinara, i kojom će se omogućiti vodosnabdevanje i azila i sanitarne deponije “Željkovac”. Osim toga, Direkcija razmatra i mogućnosti daljeg širenja kompleksa u narednom periodu, s obzirom na to da je raspoloživa parcela površine 2,69 hektara, čime bi se značajno povećali kapaciteti i prihvatilište dobilo regionalni karakter. U okviru kompleksa, do samog azila, predviđena je izgradnja interne saobraćajnice koja će se koristiti za pristup azilu, ali i ostalom delu katastarske parcele koji nije deo ovog projekta. Velika količina vode u zemljištu otežava izvođenje radova, ali je lokacija veoma dobra, jer je van urbane sredine, a veoma je blizu sanitarne deponije, objasnio je gradonačelnik.

Ana Jovanović

Check Also

U Leskovcu održan stručni panel “Tvoje zdravlje je tvoj štit”

U ponedeljak je u hotelu Leskovac održan panel „Tvoje zdravlje je tvoj štit“ sa ciljem …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *