Home / DOGAĐAJI / Grad Leskovac devet godina sprovodi akcije čišćenja i uređenja divljih deponija
hotel bell

Grad Leskovac devet godina sprovodi akcije čišćenja i uređenja divljih deponija

Zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta svake lokalne samouprave.

Cilj lokalne samouprave grada Leskovca na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem jeste da se obezbedi zdravo okruženje, iskorene loše navike i ojača ekološka svest, da se maksimalno angažuju kapaciteti obnovljivih izvora energije, kako bi se građanima omogućila zdrava životna sredina u kojoj će da žive i rade, a planeta sačuvala za buduće generacije.

Akcija čišćenja „divljih“ deponija na teritoriji Leskovca započeta je pre devet godina, septembra 2013. godine na inicijativu gradonačelnika Cvetanovića. Sprovođena je do aprila 2015. godine, kada je prerasla u uređenje i sređivanje javnih površina na teritoriji grada.

Pre početka akcije, podatak o broju nelegalnih odlagališta otpada iznossio je 98, međutim, na terenu se pokazalo da ih je mnogo više, da su „divlje“ deponije locirane, uglavnom, na mestima „visokog rizika“ po životnu sredinu i zdravlje ljudi – pored plastenika, na obalama reka, u kanalima za zaštitu od poplava, u naseljenim mestima, u blizini škola, te da će biti potrebno uložiti velike napore da ona uspe. I aktivno se radilo na tome.

U akciji su sve vreme učestvovale relevantne institucije – Odeljenje za zaštitu životne sredine, JKP „Komunalac“/JKP „Grdelica“, PWW i Komunalna milicija, ali i veliki broj građana, koji su se samoinicijativno uključivali u aktivnosti, na šta smo veoma ponosni. Akcijom je očišćena više od 650 lokacija i deponovano preko 7000 tona smeća. Pojedine očišćene lokacije privedene su svojoj nameni, odnosno, vršena je rekultivacija prostora sadnjom i ozelenjavanjem. Posađeno je više od 4000 sadnica topole i četinara, a na pojedinim površinama sagrađena su i dečja igrališta.

Sve ovo ne bi moglo da se uspešno sprovede bez dobre opreme, stoga će Grad i u narednom periodu nastaviti da osavremenjava mehanizaciju javno komunalnih preduzeća čija je delatnost uređenje i očuvanje javnih površina na teritoriji grada.

Od 2013. godine u obnovu mehanizacije uloženo je skoro 300 miliona dinara i to: JKP „Komunalac“ – 160 miliona dinara, JKP „Grdelica“ – preko 80 miliona dinara i JKP „Vodovod“ – preko 54 miliona dinara.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

“Vukovi“ nisu dobro počeli, ali se u nedelju nadaju pobedi protiv kragujevačkg “Radničkog“

“Dubočica“ je spremna da se iskupi za dva poraza na početku ovogodišnje sezone, a ekipa …

Оставите одговор