Goran Cvetanović peti put izabran za gradonačelnika Leskovca

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Doktor medicinskih nauka Goran Cvetanović ponovo je danas izabran za gradonačelnika Leskovca.

Za izbor dr sci. med. Gorana Cvetanović glasalo je svih 49 prisutnih odbornika.

Ovo je peti mandat dr Gorana Cvetanovića na funkciji Gradonačelnika Leskovca.

Cvetanović je predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke i član Predsedništva ove stranke.

Gorana Cvetanovića je, u skladu sa Poslovnikom i Zakonom, za gradonačelnika Leskovca predložio novi – stari predsednik Skupštine Aleksandar Đurović, a predlog odbornika Srpske napredne stranke i Socjjalističke partije Srbije obrazložila je odbornica Olivera Pešić.

Biografija dr sci. med. Gorana Cvetanovića

Rođen je 11. marta 1965. godine u Leskovcu. U rodnom gradu završio je Gimnaziju, a potom diplomirao na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Nišu.

Po profesiji je lekar, specijalista interne medicine. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu sa najvišom ocenom.

Ljubav prema Srbiji i borba za pravdu odvode ga u politiku vrlo rano. Na političkoj sceni Srbije prisutan je od 1996. godine.

U jednom mandatu dr sci. med. Goran Cvetanović je bio savezni ministar bez portfelja.

U periodu od 2002. do 2012. godine četiri puta je bio narodni poslanik.

Dr sci. med. Goran Cvetanović je dva puta obavljao funkciju predsednika Skupštine grada Leskovca.

U istoriji grada biće upisan kao prvi gradonačelnik Leskovca. Na ovoj funkciji nalazi se i danas, po četvrti put nakon izbora održanih juna 2020. godine.

Srpskoj naprednoj stranci priključuje se 2009. godine. Na prvoj Izbornoj skupštini Gradskog odbora Srpske napredne stranke biva izabran za predsednika i do danas ostaje na mestu prvog čoveka leskovačkih naprednjaka.

Kao gradonačelnik Leskovca svu svoju energiju usmerava da se Leskovac izgradi u lep, moderan i ekonomski jak grad.

O budžetu brine domaćinski i savesno, vodeći računa o svim kategorija stanovništva i najrazličitijim potrebama društva.

Dr sci. med. Goran Cvetanović je član Predsedništva Srpske napredne stranke, obavljao je funkciju člana Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalno-ekonomski i postavljen je za člana Upravnog odbora ove organizacije po treći put. Novembra 2023. drugi put je izabran za predsednika Stalne konferencije gradova i opština. U periodu od maja 2022. godine do marta 2023. godine obavljao je funkciju predsednika Mreže asocijacija lokalnih samouprava u Jugoistočnoj Evropi (NALAS).

Član je Predsedništva Srpskog lekarskog društva Republike Srbije, član predsedništva Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva Leskovac i član Lekarske komore Srbije.

Dr sci. med. Goran Cvetanović je predsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga po treći put, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova u Srbiji po drugi put, koautor više naučnih radova iz oblasti medicine.

Bio je član Odbora za zdravstvo i brigu o porodici, član Odbora za lokalnu samoupravu u Skupštini Republike Srbije i član delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Pokretač je inicijative za formiranje Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti u Leskovcu.

Prvi put u u istoriji parlamentarizma, 29. decembra 2009. godine, istog dana kada je prešao u Srpsku naprednu stranku, vratio je mandat poslanika u Narodnoj skupštini stranci od koje ga je dobio.

Dr sci. med. Goran Cvetanović je odlikovan Ordenom Svetog Save drugog reda i Ordenom Srpske krune prvog reda za dugogodišnji doprinos razvoju grada. Dodeljena mu je nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu zahvaljujući čemu su se Grad Leskovac i gradonačelnik Cvetanović našli u monografiji „Put ka vrhu“. Nosilac je i priznanja „Dunavski kapetan“. U 2019. godini, Goran Cvetanović poneo je titulu „Džentlmen godine“ koja mu je dodeljena kao gradonačelniku koji se svojim radom zalaže za eliminisanje stereotipa kada je reč o angažovanju muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama.

Gradonačelniku Cvetanoviću dodeljen je „Srebrni znak“ Crvenog krsta Srbije i Plaketa Crvenog krsta Leskovac za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta, a 2023. godine i „Zlatni znak“ Crvenog krsta Srbije. Od strane Lekarske komore Cvetanoviću je dodeljena nagrada za najčitaniji rad u medicinskom časopisu Acta Medica Medianae. Kao komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca, gradonačelniku Cvetanoviću uručena je zahvalnica za angažovanje i izuzetnu saradnju tokom pandemije virusa korona i dobitnik je priznanja Kapetan Miša Anastasijević za izgradnju i unapređenje prosperiteta u regionu kao predsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, i dobitnik istoimenog priznanja u kategoriji za vanredan doprinos razvoju i prosperitetu Srbije. Pored navedenih, gradonačelnik Leskovca je dobitnik Bronzane plakete za privredni i ekonomski razvoj grada Leskovca i nagrade Zlatni most. Dobitnik je godišnjeg priznanja Srpskog lekarskog društva – diplome za dosadašnji rad i doprinos razvoju i organizaciji zdravstvene službe. Gradonačelniku Cvetanoviću uručena je povolja za poseban doprinos razvoju privrede povodom 60 godina postojanja i rada Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug, kao i zahvalnicu za podršku i doprinos radu Kamernog orkestra Amorozo tokom 20 godina postojanja. Zbog odlične organizacije Krosa RTS-a i Kampa RTS Krosa dobio je još jedno zlatno znamenje, odnosno zlatnik Krosa RTS-a.

Gradonačelnik Cvetanović je dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za punu posvećenost i odgovornost u razvoju obrazovanja i vaspitanja. Uručeno mu je priznanje Saveza slepih i slabovidih Srbije za uspešnu saradnju i veliki doprinos unapređenju položaja i afirmaciji slepih i slabovidih osoba.

Gradonačelnik je dobitnik priznanja Beli Anđeo koje je pre njega uručeno samo princezi Jelisaveti Karađorđević. Priznanje je gradonačelniku dodeljeno zbog svih rezultata i projekata ostvarenih u cilju razvoja i prosperiteta grada Leskovca.

Na tradicionalnom Septembarskom susretu u organizaciji NALED-a gradonačelniku dr sci. med. Goranu Cvetanoviću uručeno je priznanje „Najčlan“ iz redova lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Cvetanović je dobitnik priznanja i statue Leskovački pobednik zbog podrške radu Narodnog muzeja Leskovac.

Tečno govori engleski jezik.

Otac je dvojice sinova Nemanje i Viktora.

Check Also

Conić: Nije istina da slike iz Kulturnog centra nestaju, ako neko ima drugačiju informaciju neka nam se obrati

Na današnjoj konferenciji za medije, Leskovački kulturni centar (LKC) oštro je demantovao informacije koje su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *