Početna / DOGAĐAJI / Godišnjica stravičnog zločina – bombardovanja voza na ulazu u Grdeličku klisuru (FOTO/VIDEO)
hotel bell

Godišnjica stravičnog zločina – bombardovanja voza na ulazu u Grdeličku klisuru (FOTO/VIDEO)

Napad na putnički voz na mostu na ulazu u Grdeličku klisuru izveden je 12. aprila 1999. godine, drugog dana pravoslavnog Uskrsa.

Bio je to jedan od najstravičnijih zločina NATO tokom agresije na Srbiju i Jugoslaviju koji je komandant alijanse okarakterisao kao „kolateralnu štetu“.

U ovom zločinu ubijeno je najmanje 15 ljudi, ali tačan broj žrtava nije utvrđen. Procene nadležnih govore da je broj ubijenih 55, neka tela nikada nisu identifikovana ili pronađena. Ove godine zbog vanrednog stanja neće biti okupljanja i odavaja počasti nevinim žrtvama ovog zločina.

Tokom 78 dana i noći bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO-a, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 1.000 pripadnika Vojske i policije, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško su razoreni infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture.

Izjavu gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića o ovom tragičnom zločinu preneo je sajt Grada Leskovca.

„Navršava se 21. godina od najtužnijeg dana u novijoj istoriji naše zemlje koji je ostavio dubok trag u dušama svih nas. Patnja će zauvek ostati jer nikada nećemo moći da nadomestimo gubitak nedužnih ljudi koji su tog dana stradali. Sećanje na sve naše rođake, komšije, prijatelje, poznanike, sunarodnike, na svu decu koja su poginula nikada ne sme da izbledi, to je istorija koje ćemo se uvek sećati, koja nas obavezuje da ostanemo ponosni, ujedinjeni i složni. Sada kada se borimo protiv nevidljivog neprijatelja snaga, istrajnost i hrabrost su nam potrebniji nego ikad – istakao je Goran Cvetanović.

Video: YouTube kanal Sputnik, fotografije: printscreen

Pogledaj takodje

Još jedna turska kompanija zainteresovana za otvaranje fabrike u Leskovcu

Još jedna turska kompanija zainteresovana je za dolazak u Leskovac, pa sa tim ciljem obilazi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *