Gljive kao faktor razvoja gastronomskog turizma Vlasotinca

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gljivarsko društvo Rujnica iz Vlasotinca, važi za jednog od najboljih ambasadora svoje opštine na svim manifestacijama.

Osnovano je 2017. godine, a kako većinu članova čine prosvetni radnici, cilj Društva je usmeren na organizaciju što više edukativnih radionica i gljivarskih sekcija u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Vlasotince, obilazak terena, vođenje dokumentacije o aktivnostima i nalazima, saradnja sa gljivarskim i eko udruženjima iz Srbije i regiona. Krajnj cilj je organizovanja manifestacije “Dani gljiva”, koja za cilj ima promociju gljiva kao turističkog potencijala opštine Vlasotince.

U prethodnim godinama ovo udruženje otkrilo je na teritoriji opštine više od 145 vrsta gljiva od kojih su pojedine vrste veoma retke.

Moto ovog udruženja je sledeći: “Da biste uživali u gljivama, prvo ih morate dobro upoznati“, te tako oni  koriste svaku priliku da građanima prikažu što veći broj gljiva i da ih obrazuju.

U nastavku vam donosimo 12 zlatnih pravila odnosno 12 gljivarskih zapovesti:

1. Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.

2. Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama, kesama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne korpe.

3. Ne jedi sumnjive primerke gljiva: premlade, prestare, previše ukvašene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.

4. Ne jedi gljive koje si dobio od “dobrog” samoukog poznavaoca gljiva.

5. Ne mešaj u korpi jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.

6. Nema ni jednog opšteg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlikovali od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne menjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.

7. Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.

8. Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konsultuj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiši na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.

9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.

10. Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»

11. Ne gazi, ne uništavaj gljive koje ne bereš, bilo jestive ili ne!

12.Ne brati gljive koje rastu u neposrednoj blizini frekfentnih puteva, ulica, aerodroma, fabrika, gradskih toplana, termocentrala, rafinerija nafte, petrohemijskih postrojenja NISU ZA LJUDSKU UPOTREBU.Takve gljive sadrže desetostruke količine teških metala i radioaktivnih elemenata. 

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Školarci od petka na mini raspustu

Prolećni raspust ove godine doneće učenicima punih deset dana odmora “u komadu”, što će biti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *