Početna / DRUŠTVO / Gimnazijalci iz Vlasotince ugostili drugove iz Italije

Gimnazijalci iz Vlasotince ugostili drugove iz Italije

Gimnazija „Stevan Jakovljević“ je školske 2015/2016. godine uspostavila saradnju sa srednjom školom „Cambi-Serrani” iz italijanskog grada Falconara Marittima zahvaljujući međunarodnim eTwinning projektima, koje je sa svojim učenicima pokretala i realizovala profesorka engleskog jezika Biljana Pipović. Od tada su gimnazijalci iz Vlasotinca četiri puta bili gosti svojih vršnjaka u Italiji i isto toliko puta su oni posetili Srbiju.

Dvadeset troje učenika ove škole su sa svojim profesorkama engleskog jezika Biljanom Pipović i matematike Ivanom Gavrilović posetili prijatelje u Italiji novembra meseca prošle godine.

Prošle nedelje mladi Italijani i njihovi profesori doputovali su u uzvratnu posetu. Ovoga puta družili su se u Vlasotincu, Leskovcu, Nišu i Vranju. Mnogi divni ljudi su im izašli u susret i omogućili da vreme provedeno u Srbiji italijanskim srednjoškolcima bude ispunjeno nezaboravnim uspomenama. Ova poseta je opravdala svoj cilj i obrazovno-kulturni karakter jer su tokom boravka najpre posetili muzej, biblioteku i crkvu u Vlasotincu. Ove posete organizovane su u pratnji profesorke istorije umetnosti Jasmine Zlatković, koja je goste upoznala sa istorijom našeg kraja i njegovim kulturnim i graditeljskim nasleđem. Gosti i domaćini su potom posetili Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Leskovcu, muzej u ovom gradu i Centar za stručno usavršavanje gde im je profesorka Ivona Ranđelović otškrinula vrata obrazovne drame.

U Nišu su sa pažnjom slušali profesorku Ekonomskog fakulteta Mariju Džunić, koja je govorila o značaju ekonomije u savremenom društvu, a zatim su posetili Jazz muzej i skoknuli do Niške banje. Boravak je upotpunjen posetom Vranju i druženjem sa vršnjacima iz Ekonomske škole zahvaljujući profesorki Tanji Jancić. Ona je veoma brižljivo osmislila svaki trenutak posete, od učeničkog sajma turizma do razgledanja Vranja i degustacije tradicionalnih specijaliteta iz vranjskog kraja. Naravno, poseta italijanskih đaka i profesora nije mogla da se završi bez tradicionalnog druženja u klubu Underground, u kome su talentovani učenici Gimnazije igrali tradicionalne plesove, pevali izvorne pesme i obrade poznatih rok numera u etno stilu. Ukupnom uživanju je doprineo i mini koncert školskog benda.

„Poseta je svima donela puno zadovoljstva i novih iskustava. Boravak srednjoškolaca iz italijanskog grada Falconara Marittima u Vlasotincu je doprineo da se prijateljska veza naših učenika i njihovih vršnjaka iz Italije dodatno učvrsti i postane neraskidiva“, ističe profesorka Biljana Pipović.

Pored saradnje sa italijanskim partnerima, Gimnazija „Stevan Jakovljević“ je uspostavila saradnju sa Gimnazijom i srednjom školom SUGS „Kočo Racin“ iz Skoplja. Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji dveju škola u Skoplju, decembra prošle godine, saradnja je nastavljena konkurisanjem za grantove za zajedničke projekte pri Ministarstvu prosvete u Makedoniji. U Vlasotincu su se razgovori o budućoj saradnji nastavili u prisustvu direktora i predstavnika obeju škola kao i predstavnika đačkih organizacija.

Međunarodni projekti se u ovoj školi organizuju već duži niz godina. eTwinning projekti koje pokreće i sa svojim učenicima realizuje profesorka Biljana Pipović dobili su od 2015. godine do sada pet Nacionalnih oznaka kvaliteta kao i sedam Evropskih oznaka koje dodeljuje Evropska komisija za obrazovanje sa sedištem u Briselu.

S.Ć.

Pogledaj takodje

UZGOJ STOKE – Subvencije jedina šansa za opstanak ove grane poljoprivrede

Gazdinstvo porodice Mladenović iz sela Todorovca se godinama unazad bavi uzgojem stoke, a kako kaže …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *