Home / DRUŠTVO / Geografsko-informacioni sistem grada Leskovca od danas u funkciji
hotel bell

Geografsko-informacioni sistem grada Leskovca od danas u funkciji

Grad Leskovac je u saradnji sa Direkcijom za urbanizam i izgradnju počeo sa projektom 2015.godine, sa ciljem jačanja kapaciteta lokalne samouprave, efikasnije planiranje i efektivnije upravljanje resursima kroz unapređenje postojećih procedura i procesa u skladu sa principima dobrog upravljanja.

„Značaj ovog projekta je transparentnost, unapređenje pružanja usluga privrednicima i povećanje efikasnosti u procesu dobijanja građevinske dozvole, rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na današnjoj konferenciji za novinare. Osnovni projekat sistema sačinjavaju informacije koje će pomoći potencijalnim investitorima da se lakše odluče za investiranje u naš grad. Gegrafski informacioni sistem predstavlja i sistem prostornih i drugih podataka vezanih za urbaniziam i unapređenje prostora, građevinsko zemljište, saobraćaj, komunalne usluge i sve druge aspekte vezane za život i razvoj Leskovca. Korisnicima je omogućeno korišćenje veb GIS aplikacija i pristup delu GIS baze grada. Dakle, svaki pojedinac može da pronađe svu plansku dokumentaciju za trajnu lokaciju kao i podatke o infrastrukturi“.

Svrha unapređenja i razvoja GIS-a je jačanje kapaciteta lokalne samouprave, a prioritetne oblasti za dalji razvoj grada su poboljšanje organizacije i korišćenja podataka, unapređenje procesa donošenja odluka i participacije građana.
Projekat „Povećanje aktivnosti za investiranje kroz funkcionalan geografsko informacioni sistem“ finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES. Ukupna sredstva za njegovu realizaciju iznose 102 hiljade 325 eura.
 
M.Mihajlović 

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.