hotel bell

Fredi je u Leskovac doneo duh Južnoameričkih indijanaca: Tradiciju i kulturu svog naroda, prenosi na svaki upotrebni predmet

Pred štandom iz koga tiho dopire tradicionalna latinoamerička muzika, dok vam se iznad glave lelulaju hvatači snova, zaustavi se gotovo svaki posetilac ”Roštiljijade”. Robu, koja se tu prodaje, nećete naći ni na jednoj drugoj tezgi, a u najvećoj meri je ručni rad Franklina Freddy-a Humane, naturalizovanog Srbina, poreklom iz Bolivije.

Iako u Leskovcu nije prvi put, ovo mu je, kaže” premijerno poslovno učešće na ”Roštiljijadi” i, ako se po jutru dan poznaje, biće berićetno:

– Ljudima se najviše sviđaju narukvice, minđuše, čuvari snova- ono, rekao bih, što se ovde ne može često kupiti. Sve to radim sam, deo materijala može se naći u Beogradu, nešto u Mađarskoj, ali mi dosta stiže i od rodbine u Boliviji. Motivi su tradicionalni, iz kulture starosedelaca Južne Amerike, posebno moje rodne zemlje, kaže na vrlo dobrom srpskom jeziku.

Freddy je u Beograd došao 1996. godine, da poseti ujaka koji je tamo studirao. Došao i ostao. Četvrt veka kasnije, u prestonici živi sa svojom porodicom, suprugom srpsko-ukrajinskog porekla i sinom.

– Tamo mi je samo baza, a najveći deo vremena provodim po raznim manifestacijama. Prodaja proizvoda koje izradim ili dobijem od svojih, su mi zanimanje i izvor prihoda. Moji roditelji su učitelji, brat je takođe završio fakultet. Ja sam počeo i …dopalo mi se nešto drugo, pa je tako i ostalo.

Šta je ovo- pita svoje mladih ljudi pokazujući ka dreamcatcher-ima, koje Freddy izrađuje u razlitim veličinama, bojama i tehnikama:

– To su čuvari, ili hvatači snova. Prema predanju mog naroda, u svakoj spavaćoj sobi treba da postoji po jedan i on tera od vas loše snove.

Franklina Humane, koga svi poznaju po nadimku Freddy, starije generacije se sećaju sa Knez Mihajlove ulice, gde je, nekoliko godina, svakodnevno svirao sa grupom sunarodnika. Danas su ti umetnički nastupi prošlost, ali se ovaj 48-ogodišnjak ni danas ne libi da, odeven u tradicionalnu nošnju bolivijskih indijanaca, prošeta karnevalima u Srbiji i okruženju.

Check Also

Bojnik dobija fabriku vode i zadrugu sa plantažom na 100 hektara

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da će Bojnik dobiti zadrugu sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *