Dveri: Cela situacija sa paradajzom je dobro izrežirana predstava

Sve što je ministar Nedimović juče rekao u obraćanju povrtarima i novinarima, obične su floskule. Ništa nije konkretno, ništa objašnjeno, ni precizirano, a što je najvažnije nema veze sa stvarnim stanjem u poljoprivredi, čulo se danas na pres konferenciji Gradskog odbora Dveri.

Tvrdnja da je do aktuelniih problema sa cenom i viškovima paradajza na tržištu, došlo zbog kasnijeg zrenja paradajza u leskovačkoj kotlini ”ne pije vodu”, jer stručnjaci znaju da ne može kasniti samo jedna faza u razvoju biljke , ako su sve ostale bile u roku, smatra Goran Đuretić, koji ministra Nedimovića optužuje za nis iznetih floskula:

– Rekao je da će Vlada omogućiti paket podrške za povećanje poljoprivredne proizvodnjem ali nije pojasnio da li se to odnosi na povećanje prinosa ili površina za uzgoj ovog povrća. Zatim, rekao je da Vlada daje podršku kroz subvencije u visini od 50 posto, a mi pitamo za šta: da li za izgradnju pogona za finaliziranje, opremanje tih pogona ili sirovinu. Proizvoljna je i izjava da trgovinski lanci u 99 posto slučajeva prodaju domaći paradajz. Ako se on tamo prodaje za 100 dinara, a na kvantašu je veleprodajna cena deset puta manja, o čemu se tu radi.

O ekonomskim ili finansijskim efektima ”afere paradajz”, govorio je Predrag Mitrović, koji je čitavu situaciju krstio sa ”Alisa, dođi u Srbiju da vidiš zemlju čuda”.

– Srpski paradajz nije završio na tržištu Ruske federacije, zbog toga što ne ispunjava stroge standarde kvaliteta , pre svega u pogledu količine pesticida, pa je to bila sigurno jedna od prepreka za izvoz. Diskutabilno je i kako se vrli predstavnik Srpske napredne stranke našao kao „eksponirani“ vođa protesta nezadovoljnih poljhoporivrednika, kao i kako je moguće da ministar u nameri da ugasi požar bude gost samo u njegovoj kući i sa izabranim predstavnicima proizvođača paradajza sa ovog područja? Džabe država daje subvencije za gorivo i materijal, džabe proizvođači ulažu svoj materijal i radnu snagu, džabe uberu paradajz, kad on u trenutku kada sazri i treba da se ubere, neko uveze određenu količinu paradajza iz zemlja u okruženju. Epilog je takav da će se paradajz po tržišnim zakonima prodavati po uvoznim cenama ili će završiti u Moravi, biti podeljen sa svim subvencijama, sa svim kapitalom i ubačenim parama.

Država ne ume da se izbori sa liberalizacijom uvoza i ljudima koji odlučuju o interesima domaćih poljoprivrednih proizvođača, tvrdi Mitrović i dodaje da, od kad se desila situacija sa paradajzom, niko više ne priča o problemima voćara, posečenim zasadima višnje pod rodom, otkupnoj ceni pšenice. On smatra da je ova tema nametnuta, da se radi o dobro izrežiranoj predstavi, za koju su odabrani i glumci, i lokacija i vreme.

Check Also

Dvojica Leskovčana vozila pod dejstvom droge, jedan u alkoholisanom stanju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu zadržali su dvojicu vozača koji su vozili pod dejstvom …

One comment

  1. Problem može da reši fabrika za preradu paradajza u okolini Niša, ako je uopšte izgrađena, koju je obećao gradonačelnik Niša dr Perišić!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *