Dragiša Cvetković – poslednji premijer Jugoslavije i humanitarac koji je voleo da pomaže ljudima

Dragiša Cvetković (Niš, 15. januar 1893 — Pariz, 18. februar 1969) je bio srpski i jugoslovenski pravnik i političar, poslednji premijer Kraljevine Jugoslavije pre puča od 27. marta 1941. i poznati gradonačelnik Niša u nekoliko mandata.

Rodio se u Nišu, od oca Jovana, koji je poreklom iz Dadinca kod Vlasotinca i majke Zojice Sterijadis koja je bila Cincarka. Otac mu je učestvovao u srpsko-turskim i balkanskim ratovima, a iz Prvog svetskog rata izašao je kao potpukovnik.

Iako je rođen u Nišu, Dragiša je svoje dečačke dane provodio u Dadincu gde je voleo da se kupa u reci, i ovo selo i njegove meštane, ni kasnije kada je izgradio karijeru, nije zaboravio. Zahvaljući donaciji turbine koja je crpući vodu iz reke stvarala struju, stanovnici ovog sela imali su sijalice. Upravo u njegovu čast je 30. juna 2012. godine u Dadincu otkriveno spomen obeležje.

Spomen obeležje u Dadincu je jedino obeležje bivšem predsedniku Vlade Jugoslavije Cvetkoviću na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije. Po njegovim imenu nazvana je i jedna ulica u Nišu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Dva leskovačka naselja u sredu bez struje

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *