hotel bell

Dr Jevrić: Preventiva i odazivanje skriningu dojke sprečava fatalne posledice po ženu

Leskovčanin, Marko Jevrić, specijalista opšte hirurgije, vrhunski stručnjak u oblasti hirurgije dojke, štitaste žlezde i kožnih tumora održao je danas u Leskovcu predavanje na temu prevencije i lečenja jednog od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika karcinoma kod žena.

“Predavanje koje danas realizujemo biće o karcinomu dojke, obzirom na broj obolelih i veliki javno-zdravstveni problem u Srbiji. Tako da će akcenat biti pre svega na dijagnostiku dojke, odnosno upotrebu mamografa u ranoj dijagnostici i otkrivanju raka. Zdravstveni centar Leskovac je dobio najmoderniji mamograf, i ovo predavanje će se baviti i ukazivanjem na značaj koji on ima u ranoj dijagnostici. Boljem tretmanu raka svakako da doprinosi otkivanje promena u ranoj fazi, kada je on potencijalno izlečiv i kada hiruškim putem i dopunskim lečenjem u 98% slučajeva možemo pacijente smatrati izlečenim. Nakon dijagnostike pričaćemo i o hiruškim principima u lečenju raka dojke. Ovo predavanje predstavlja praktičnu saradnju između Zdravstvenog centra Leskovac i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije – kazao je Jevrić.

Govoreći o dijagnostici i preventivnim pregledima dr Jevrić je istakao da je rak dojke izlečiv samo ako se otkrije na vreme pa čak i kada je u uznapredovalom stanju može da se uz terapiju prevede u hronično stanje.

“Osnova dijagnostikovanja raka dojke je mamograf za žene iznad 50 godina a za mlađe se preporučuje ultrazvuk i magnetna rezonaca. Uvođenjem skrininga i digitalne mamografije u ranoj dijagnostici otkriju se lezije u 25 do 30% slučajeva, što ranije nije bio slučaj. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi preko 95% pacijenata dugoročno neće imati skoro nikakvih problem. Preventivni pregledi mamografom se savetuju nakon 45 godine, na dve godine -dodao je Jevrić istakavši da ukoliko se problem otkrije na vreme hirurg tu sve rešava i pacijent u zavisnosti od stadijuma bolesti i tipu karcinom dobija terapiju bilo ona hormonska, radio ili biološka terapija.

Jevrić je u svom rodnom gradu iskoristio priliku da apeluje na sve pripadnice lepšeg pola da brinu o svom zdravlju, da se odazivaju pregledima koji se organizuju u svim zdravstvenim centrima i da samo na taj način, odnosno otkrivanjem bolesti u ranom stadijumu postoji velika mogućnost za izlečenje.

Check Also

Priprema se isplata za srednjoškolce: 809 učenika iz Vlasotinca dobija jednokratnu pomoć od 10.000 dinara

Privremeni organ opštine Vlasotince doneo je odluku o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola …

Оставите одговор