hotel bell

Dodeljena priznanja Privredne komore Srbije, privrednici i direktor RPK Leskovac Goran Jović optimisti

Privrednici su jedva dočekali da isprate 2020. godinu, koja je gotovo do ruba propasti dovela brojna preduzeća iz oblasti turizma, ugostiteljstva, javnog prevoza.

-Ovu počinjemo ohrabrujućim podacima, uvereni da je jedan od najtežih ekonomskih perioda za nama, rekao je direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović na dodeli priznanja najuspešnijima privrednicima u prošloj godini.

Vanredno stanje, pad potrošačke moći, zatvorene granice, smanjena produktivnost, uništena turistička sezona, zabrana okupljanja i proslava. Sve smo to prošli u 2020.-oj, ali je najveće ekonomske posledice pretrpela privreda, posebno pojedine grane. Poslednji izveštaj, medjutim, uliva ohrabrenje, kaže direktor Goran Jović:

– Broj ’’kovid odsutnih’’ u privredi, sa 5 procenata, pao je na 1-2 posto, a radi se uglavnom o malim i srednjim preduzećima sa manje od 100 zaposlenih. Bio je veliki izazov održati proizvodne procese, a zaslugom Vlade Srbije i predsednika Vučića, mnogi privrednici su uspeli da očuvaju produktivnost. Slična finansijska injekcija trebalo bi od države da stigne i u prvom kvartalu ove godine. Najteže gubitke, prema finansijskim pokazateljima, pretrpeli su ugostitelji, hotelijeri, turistički poslenici i prevoznici.

Kovid kriza je, u najvećoj meri, zaobišla farmaceutsku i prehrambenu industriju, a bolje od ostalih prošla su i ona preduzeća, koja su uspela da se prilagode situaciji.

I taman što smo ispratili 2020. kovid godinu, prvih dana u ovoj, suočili smo se sa novom nevoljom- poplavama, u kojima su štetu, osim gradjana i njihove imovine, pretrpeli i privredni subjekti. Zato je Privredna komora Srbije donela odluku da izdvoji 1o miliona dinara, za pomoć planinskim selima u gradu Leskovcu i opštinama Lebane, Bojnik, Vlasotince i Medvedja.

– Od ovih sredstava biće kupljena terenska vozila, agregati, hrana, sredstva za higijenu i sve ono što je najpotrebnije  da bi se novonastala kriza prebrodila.Prema podacima kojima raspolaže Privredna Komora Leskovac, u ovim opštinama van funkcije je 60% trafo stanica, što dodatno komplikuje situaciju. 

Pomenuta pomoć će već sutra početi da stiže u lokalne samouprave, a od utorka će  predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, obići najugroženija naselja u dva okruga.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, tradicionalne godišnje nagrade privrednicima, nisu dodeljene, u skladu sa višegodišnjom tradicijom, krajem decembra, već danas.

Za poslovni uspeh, priznanje Privredne komore Srbije, pripalo je  kompaniji ’’AutosTop interiors’’, a za poseban doprinos razvoju privrede regiona, plaketom Regionalne privredne komore Leskovac, nagradjeni su  AMD ’’Živkovmlin’’ iz Bošnjaca, odnosno Kompanija ’’Aptiv contract servises’’. Dodeljene ssu i dve jubilarne nagrade: JKP ’’Toplani’’ Leskovac i Preduzeću ’’Fungo-jug’’ za 30 godina uspešnog poslovanja.

S.Ć.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *